A szakemberek a sajtóhírekben megjelentek miatt műszaki bejárást tartottak az átkelőn, és alaposan megvizsgálták a kifogásolt kábeleket, illetve szigeteléseket, amelynek során elvágott, illetve szétcsavarozott rögzítéseket, megtépett kábeleket találtak a helyszínen: több jel is arra utal, hogy szándékos rongálás történhetett.

A szakértők a rendőrség bevonásával részletes feljegyzést készítettek az okozott károkról, és csatolták a díszvilágítást üzemeltető fővárosi BDK Kft. ismeretlen tettes elleni feljelentéséhez.

Csütörtökön több médiumban téves állítások jelentek meg, szándékos rongálásból faragtak politikai támadást a Lánchíd felújításával kapcsolatban. A cikkekben elszakadt, kilógó kábelekkel illusztrálták ezeket – a valóságnak nem megfelelő – állításokat. A vizsgálatok során kiderült, hogy a Lánchíd szándékos rongálásának eredményeiről készülhettek a megjelent felvételek – áll a főváros Főpolgármesteri Hivatalának közleményében. 

A megújult Lánchíd csaknem fél évvel ezelőtt nyílt meg 

Az újjáépített híd műszaki átadás-átvételi eljárása 2023 augusztusában eredményesen zárult: a BKK szakemberei, a műszaki ellenőrök és a leendő kezelő, illetve üzemeltető cégek a teljes átadás előtt a próbaüzemek során, valamint a helyszíni bejárásokon is alaposan átnézték a területet, és nem tapasztaltak hiányosságokat. A felújítást végző A-Híd Zrt. a kivitelezés során a terveknek és szakmai előírásoknak megfelelő munkát végzett.

Nem ez lenne az első eset, hogy rongálás történik a felújított Lánchídon. Tavaly szeptemberben négy lámpát tettek tönkre, ezért ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a BRFK. Az akkori kár meghaladta a kétmillió forintot. A most felfedezett károk mértékét jelenleg is vizsgálják a szakértők.