Ungár Péter, az LMP társelnöke azt kérdezte a kormánytól, hogy tervezi-e a családi pótlék megszüntetését. Vitályos Eszter államtitkár pedig úgy válaszolt, hogy a kormány családtámogatási rendszere sokrétű, amelyből nem lehet a családi pótlékot kiragadni és elszigetelten kezelni.

Hozzátette, hogy a kormány a család- és munkaalapú társadalomban hisz, ezért ahelyett, hogy a segélyezést kiterjesztenék, inkább különböző támogatásokkal segítenek, hogy minél többen dolgozhassanak.

Emellett decemberben Csák János kulturális és innovációs miniszter arról beszélt egy parlamenti meghallgatás során, hogy „nem tartják jó iránynak”, ha valaki csak segélyen él.

Ugyanakkor a tárca most közleményben erősítette meg, hogy a kormány nem tervezi a családi pótlék kivezetését.

Hozzátették, a kormány a családi adórendszeren, a családi adókedvezményen, a négygyermekes édesanyák szja-mentességén és a csok pluszon keresztül egyre több támogatással segítik a gyermeket nevelő családokat.

Ideje lenne emelni?

A családi pótlék összegét 2008 óta nem emelték, azóta változatlanul 12 200 forinttól 25 900 forintos összegig terjed. A családi pótlék a gyermek születésétől kezdődően addig jár, amíg a gyermek köznevelési vagy szakképző intézményben folytat tanulmányokat. Ugyanakkor azután is igényelhető, alanyi jogon. Korábban már többször is felmerült, hogy emelni kellene a folyósítás összegén.