Ahogy 2023-ban, úgy idén is több, mint 3 milliárd 3 millió forintot biztosít a költségvetés a családok támogatására – írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára a családi pótlék jövőjét firtató kérdésre.

Vitályos Eszter azt is közölte, hogy

a kormány családtámogatási rendszere sokrétű, ennek egészéből nem lehet kiragadni és elszigetelten kezelni a családi pótlékot. A család-és munkaalapú társadalomban hisznek, ezért a segélyezés kiterjesztése helyett különböző támogatásokkal segítik azt, hogy minél több embernek legyen munkája.

Az államtitkár így válaszolt Ungár Péternek, az LMP társelnökének arra az írásban feltett kérdésére, amelyben az ellenzéki politikus a családi pótlékot megszüntetésére kérdezett rá.

A Népszava által ismertetett levélváltás előzménye, hogy a tárca minisztere, Csák János egy decemberi parlamenti meghallgatáson arra a felvetésre, hogy mikor várható a 2008 óta nem emelt családi pótlék összegének emelése azt válaszolta: „Ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, azt nem tartjuk jó iránynak.”

A családi pótlék a gyermek születésétől kezdődően addig jár, amíg a gyermek köznevelési vagy szakképző intézményben tanulmányokat folytat. A felső életkori határ 20 év. Összege 2008 óta változatlan, 12 200 forinttól 25 900 forintig járhat gyermekenként. Több, családokkal végzett felmérés, szakmai szervezet vagy éppen pártok érvelése szólt az emelése mellett, de a kormány elzárkózik ettől.