Ötven szakmai, érdekképviseleti, tudományos, közigazgatási és civil szervezet bevonásával folytatják a KRESZ megújításának előkészítését – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Mint közleményükben írják, a tárca korábban 12 szakmai szervezet 381 javaslatát gyűjtötte össze, ezek harmada koncepcionális alapokat érintett, ami világossá tette, hogy a szabályozást átfogóan kell megújítani.

Ezzel a feladattal a KTI Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft-t bízták meg.

Ennek részeként a Minisztérium és a KTI egy kétnapos közlekedésszakmai fórumot tart február 12-13-án. Ennek hétfői napján felmerült a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek biztonságosabbá tétele, továbbá a jármű műszaki szabályok felülvizsgálatának és aktualizálásának kérdése is.

Felmerült továbbá, hogy a közlekedésre való felkészítés során a gépjárműoktatás mellett a közlekedésoktatásnak és nevelésnek is nagyobb hangsúlyt kellene kapnia, már az általános iskolában is.

KRESZ és a vezetői engedéllyel kapcsolatos szabályok nem csupán Magyarországot foglalkoztatják az utóbbi időben, az Európai Parlamentet is. Tervben volt például, hogy a 70 év feletti sofőröknek kötelező lenne időszakosan tesztelni a KRESZ-tudását, de az is, hogy ha egy uniós országban elveszik valakinek a jogosítványát, akkor az egész unióban eltiltanák a vezetéstől.

Megszólalt a minisztérium: így áll jelenleg a KRESZ módosítása

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint a KRESZ módosítására vonatkozó javaslatok jelenleg is egyeztetés alatt állnak.