Elkezdődik a KRESZ megújítása - derül ki a Magyar Közlönyből. A szakminiszterek 2025. március 31-ig kaptak határidőd arra, hogy javaslatokat tegyenek a jogszabály-változtatásokra. 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) tájékoztatása szerint az új közlekedési szabályrendszer kialakítása öt fő témakörben zajlik:

  • a KRESZ-ben foglalt magatartási szabályokon túl 
  • a humán tényezőt (képzési, oktatási háttér, közlekedési kultúra), 
  • a szankciórendszert (beleértve a közúti ellenőrzési rendszer hatékonyabbá tételét), 
  • az infrastruktúrát 
  • és a járműműszaki feltételrendszert érintő jogszabályok átfogó felülvizsgálatával kerül sor az új szabályozás kialakítására.

A KRESZ az állampolgárok körében legismertebb és legtöbbször alkalmazott jogszabály, amelynek megújítására átfogó tudományos munka és széleskörű társadalmi egyeztetés keretében kerül sor

- közölte a szaktárca.

Hozzátette: az ÉKM, valamint a szakfeladatokat végző KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. az elmúlt másfél évben több mint félszáz közigazgatási, szakmai, érdekképviseleti, tudományos és civil szervezet bevonásával mérte fel a közúti közlekedésben részt vevő hivatásos, vagy civil szereplők elvárásait, gyűjtötte össze a tudományos, szakmai, vagy érdekképviseleti szervezetek javaslatait, valamint azonosította a főbb problémaköröket, amelyek a felülvizsgálat szempontrendszerének alapját képezik.

A szakmai és tudományos munka, valamint a társadalmi egyeztetés a több ponton javításra szoruló, bonyolult és idejét múlt szabályrendszer mellett az oktatási, képzési területen, a szabályok betartásában és betartatásában, a közlekedési infrastruktúra sokszor helyi szinten nem egységes kialakításában, valamint a közlekedésben részt vevő járművek műszaki paramétereire vonatkozó követelményekben, és a közlekedésben megjelenő új technológiák (önvezetés), eszközök kezelésében is beavatkozási területeket azonosított.

A KRESZ megújítása során folytatódik a széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés, a cél az egyszerűbb, átláthatóbb és korszerűbb szabályozás kialakítása, a biztonságos közlekedés feltételeinek garantálása minden közlekedő számára, a szabályismeret és a szabálykövetés javítása, valamint a hazai közlekedési kultúra fejlesztése.