A korábbi 50 milliárd forint helyett az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) 65 milliárd forintra emelheti a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevők bérköltségére biztosított összeget - derül ki a Magyar Közlönyből.

Korábban írtunk arról, hogy az elmúlt hetekben zárult le nyolc, az EU által finanszírozott EFOP-pályázat, ami a koronavírusjárvány alatt a magyar büdzsét terhelő költségeket kompenzálja. Akkor még úgy volt, hogy 50 milliárd forintot hívhattak le orvosok és szakdolgozók bér-és járulékköltségeire, valamint 35,6 milliárd forintot gyógyszerköltségekre illetve gyorstesztekre.

2020-ban tört ki Magyarországon a koronavírus-járvány, itthon közel 41 ezren haltak meg a vuhani vírus miatt. A pandémiára sem a világ, sem Európa, így Magyarország sem volt felkészülve. Globálisan 654 millió fertőzöttet azonosítottak, és 6,67 millió haláleset volt köthető a Covid19-hez.

Sokan betegek

A covid-19 bár sokat szelídült, de még ma is sokan fertőződnek meg. A legfrissebb adatok szerint az 50. héten összesen 335 800-an fordultak influenzaszerű panaszokkal orvoshoz, egy héttel korábban 293 700-an voltak betegek, ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adataiból. Egy hét alatt több mint 42 ezer nőtt a betegek száma.

Az influenza pozitivitási arány 5,5 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 42,9 százalék volt.

Az 50. héten 339-an kerültek kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 46-an részesültek intenzív vagy szubintenzív ellátásban, abban a 24 intézményben, amelyek a figyelőszolgálatnak adnak adatot. A kórházi ápolást igénylő 339 beteg ötöde 2 éves vagy annál fiatalabb volt, a betegek fele pedig 60 éves vagy annál idősebb.