„A magyar társadalom jelentős része értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt. A köztársasági elnök és Varga Judit vállalva a politikai felelősséget távoztak a közéletből” – indította Gulyás Gergely a Kormányinfót, aki szerint át kell tekinteni a gyermekvédelmi jogszabályokat. Itt van az idő politikai konszenzust teremteni a kormánypártok és az ellenzék között.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány a jövőbe tekint a kegyelmi ügy kirobbanása után, hiszen Orbán Viktor Alaptörvény-módosítást nyújtott be, amely alapján nem lehet kegyelmet adni a kiskorúak elleni bűncselekmények elkövetőinek.

Az Országgyűlés február 26-án fogadja el Novák Katalin lemondását, ezt követően 30 napuk van új államfőt választani, és a megválasztást követően 8 napon belül léphet hivatalba. Balog Zoltán lemondását nem szorgalmazza a kormány, mert az a református egyházra tartozik.

A kormánynak nincs véleménye a református egyház belügyeiről

– válaszolta a tárcavezető arra a kérdésre, hogy Balog Zoltánnak le kell-e mondania. Gulyás Gergely szerint a felelősség azé, aki a döntést meghozta a kegyelmi ügyben. A miniszter szerint kiváló püspök Balog, akit ő személy szerint nagyra becsül.

Az ATV felvetésére válaszolva, miszerint Deutsch Tamás lehet a politikából kivonuló Varga Judit helyen a kormánypárt EP-listájának az élén, Gulyás Gergely annyit mondott, hogy egyelőre nem született erről döntés a Fideszben, de ő kiváló listavezető jelöltnek tartaná a veterán politikust. A kormánypárt határidőn belül dönt arról, hogy kit jelölnek a listájukra. Korábban az Index azt írta, hogy Hidvéghi Balázs lehet a Fidesz EP-listavezetője.

Magyar Pétertől tarthat-e a bárki a kormányban?

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy barátjának tartja-e még Magyar Pétert, azt felelte, hogy hónapok óta nem beszéltek egymással, utoljára talán októberben, de a fenyegetés nem fér bele a barátságba megítélése szerint. A miniszter nem tudja, hogy áll-e valaki Magyar Péter mögött, de a Fideszen belül nincs ellentét.

Gulyás elismerte azt, hogy Varga Judit exférjével a kapcsolatuk egykor valóban baráti volt, most viszont a legnagyobb szomorúsággal nézi, hogy „ő maga azoknak a kegyéből és rosszabb esetben még kenyeréből is van a magyar közéletben, akik ellen egykor együtt küzdöttünk”. Magyar Péter különben hetekkel korábban megírta Gulyás Gergelynek, hogy mire készül. A miniszter nem hiszi, hogy bármelyik kormánytagnak oka lenne tartani Magyar Pétertől.

4,5 millió forint élete végéig a volt államfőnek?

Lapunk kérdésére, miszerint rendben lévő-e az, hogy ennyire magas tiszteletdíja (bruttó 4,59 millió forint) legyen egy volt köztársasági elnöknek élete végéig, Gulyás Gergely annyit reagált, hogy a juttatás csak abban az esetben jár, ha nem dolgozik a volt államfő, ő azonban azt valószínűsíti, hogy Novák Katalin hamarosan munkába állhat valahol.

Az ÁFA-bevétel hiánya év végére több mint ezermilliárd forintra rúgott, és az államháztartási hiány egyötödét ez okozta. „A kormány 2022-es prognózisa pontatlan volt, mert nem számoltak a magas inflációval és azzal sem, hogy a lakossági fogyasztás ennyire visszaesik” – hangzott a miniszteri válasz.