A drasztikusan emelkedtek a könyvkiadási költségek, miközben egyre kevesebb könyvet tudnak eladni a magyar kiadók.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Tárki közös, 2020-as átfogó felmérése szerint a felnőtt lakosság tizenhárom százaléka olvas hetente rendszeresen. Ez a szám 2005-ben huszonöt, 1989-ben pedig harmincöt százalék volt.

Elsősorban a nők tartoznak a rendszeresen olvasó réteghez, a férfiak ötvenkilenc százaléka szinte soha nem vesz könyvet a kezébe – írja a Magyar Nemzet.

Szűkülő piac

Fekete Judit, az Animus és Central Kiadó korábbi marketingmenedzsere elmondta:

az angolszász vagy a skandináv könyvpiac a kultúra nagyobb fokú állami támogatása miatt sokkal kiterjedtebb a hazainál.

A tavaly karácsonyi vásárlások alapján aki eddig három-négy könyvet vásárolt havonta, az ma kettőt vesz, viszont a kiskereskedelmi ár emelkedése miatt a bevételi oldalon nem látszik annyira a visszaesés.

Emelkedő költségek

A pandémia alatt – az online rendelések miatt – a papírgyárak nagy része csomagolóanyag-gyártásra állt át, ami az alapanyagárának a növekedését eredményezte. 

Ezentúl az elmúlt évek inflációs nyomása és az árfolyamváltozás is hozzájárult a könyvárak emelkedéséhez.

Tímár-Gregorits Nóra, az Álomgyár Kiadó kiadóvezetője szerint két-háromezer darab esetén egy háromszáz oldalas könyv 2020 előtt darabonként átlagosan háromszáz forintból volt legyártható, jelenleg viszont hatszáz forint felett jár ez a költség.

Koronavírus és az olvasás

A pandémia éveiben a hazai szépirodalmi kiadók közönsége megcsappant, ellenben a szórakoztató irodalommal foglalkozó kiadók olvasottsága kilőtt. Azonban mint Farkas Adrienne, kulturális újságíró kiemelte: sokszor nehéz egyértelműen szétválasztani a magas és a populáris művészetet.

A Global English Editing kutatása szerint a lezárások alatt világszinten harmincöt százalékkal nőtt az olvasók aránya és hazánkban is számottevő volt a növekedés. 

A pandémia és a gazdasági válságok nyomán elsősorban a romantika, a fantasy és a fiatal felnőtteknek szóló írások váltak keresetté. 

Budapesten június 13. és 16. között tartják a 95. Ünnepi könyvhetet.

Vége a nagy könyvakcióknak, belenyúl a kormány az árkedvezményekbe

A májusban megjelent rendelet szerint a kormány megszabja, hogy a könyvkiadók mekkora kedvezményt adhatnak újonnan megjelent könyveikre. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnökasszonya szerint a szándék jó volt, de szakmaiatlan. Komolyan felborulhat az egyensúly a szektorban.