A kórházigazgatók tömeges menesztése mögött két indok állhat: az intézmények adósságának növekedése vagy egy szerkezeti átalakítás előkészítése – mondta a Telexnek Kincses Gyula orvos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) volt elnöke.

A Belügyminisztérium szerdán közleményben jelentette be, hogy az Országos Kórházi Főigazgatósággal (Okfő) együtt egyszerre 24 kórházigazgatót mentenek fel pozíciójából. Az érintettek között van 2 országos intézet vezetője, 7 megyei és 15 városi kórház igazgatója.

Rég nem történt ilyen

Több évtizedes távlatban nem volt példa arra a magyar egészségügyben, hogy egyszerre ennyi vezetőt mentsenek fel. Van, akit azért küldenek el, mert betöltötte a 65. életévét, másnak a munkájával nem voltak megelégedve. Az új főigazgatók kinevezéséig az intézmények vezetését az eddigi helyettesek látják el.

A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a magas kórházi adósságoknak Jenei Zoltán lett az áldozata. Erről itt írtunk bővebben. Ugyanakkor Kincses Gyula szerint nem elegáns az Okfővel elvitetni a balhét.

Októberben a kórházi adósságok elérték a 125 milliárd forintot a szeptember végi 110 milliárd forint után, ami jelentős emelkedés és erről a Economx írt először. December végére a tartozásállomány meghaladhatja a 135 milliárd forintot. A kormány egy 90 milliárd forintos kórházkonszolidációval rendezi az intézmények adósságát. Ez azonban nem oldja meg hosszútávon a kórházak anyagi problémáit.

Kép: MOK, Kincses Gyula

 

A kórházak kiadásainak 70-80 százaléka fix költség, amin a menedzsment nem nagyon tud változtatni. A béreket ki kell fizetni, és hogy hány emberre van szükség, azt a minimumfeltételekről szóló jogszabály határozza meg.

Tehát itt nincs valós mozgástere a vezetésnek, ráadásul tiltják, hogy vállalkozó orvosokkal oldják meg a létszámhiányt

– tette hozzá Kincses Gyula.

Milliárdokat kell beletenni a rendszerbe

A beszerzések, szolgáltatások (takarítás, őrzés-védés és étkeztetés stb.) egyre nagyobb része központosított, így ezekben is minimális mozgástere marad a kórházvezetésnek. „Biztos van a rendszerben pazarlás, felesleges kiadás, de ezek elenyésző összegek egy kórház összfenntartásához képest, így az adósságot alapvetően nem ezek okozták” – világított rá Kincses Gyula. Szerinte ha a hiánnyal van a baj, azt vezetőcserével nem lehet megoldani, ahhoz mélyebb változásokra és több pénzre van szükség. De a kirúgásokkal lehet felelősöket keresni, és a politika fel tudja mutatni, hogy „fejek hullottak.”

Kincses Gyula szerint a kormány rájött arra, hogy nem halogatható az ellátórendszer szerkezetének átalakítása. A felmentett kórházigazgatók területileg leginkább vidéki, kisebb intézményekhez kötődnek. Igaz, emellett két fővárosi kórház vezetőjét is menesztették, de őket a nyugdíjkorhatárra hivatkozva.

 

 

 

Itt a névsor: kiderült, kiket küldtek el a kórházak éléről

Leváltották posztjukról a még nyugdíjkorhatárukat el nem érő, kórházigazgatókat, de 2024. január 1. után más munkakörben foglalkoztatják őket tovább. Két tucat vezetőt menesztett a belügyminiszter. Bővebben --->