Az idei év 13. hetében 16 200-an fordult orvoshoz influenzaszerű és 161 500 fő akut légúti fertőzés tüneteivel – ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ friss járványadataiból. Egy héttel korábban még 23 300 betegnek voltak influenzaszerű tünetei és 207 900 embernek akut légúti panaszai.

Müller Cecília hatósága azt írta, összesen 158 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába.

A szennyvízadatokból pedig az látszik, hogy a következő hetekben sem lehetünk nyugodtak, mert az influenzaszerű megbetegedések számának emelkedése várható.

Az orvosok által beküldött 123 minta közül:

  • négy betegnél az influenza A(H1pdm09);
  • három betegnél az influenza B;
  • tizenkét betegnél az RSV;
  • tizenkét betegnél a human metapneumovírus;
  • egy betegnél a SARS-CoV-2 vírust igazolták.

Az influenza pozitivitási arány 5,7 százalék az RSV pozitivitási arány 9,8 százalék, a HMPV pozitivitási arány 9,8 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 0,8 százalék volt.

A kórházak által beküldött 19 minta közül

  • egy betegnél influenza A(H1pdm09),
  • négy betegnél RSV-t,
  • két betegnél a humanmetapneumovírus azonosítottak.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján 127 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 18-an kaptak intenzív vagy szubintenzív ellátást.

Arra is kitértek, hogy a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja

további csökkenést mutat. A mintavételi helyek zöménél az örökítőanyag koncentrációja már a kimutatási határ alá csökkent. A városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, enyhe emelkedés Békéscsabán, Pécsett és Tatabányán detektálható, míg csökkenés Miskolcon és Székesfehérváron mérhető. Így a NNGYK szerint COVID-19 esetszámok további csökkenése várható.

Nem jeleznek jót a szennyvízadatok

Az influenza A vírus estében az örökítőanyag országos átlagkoncentrációja emelkedést mutat. A 13. héten 5 mintában a vírus örökítőanyagának koncentrációja elérte a kimutatási határt. Az eredmények alapján az influenza esetszámok emelkedése várható – írta az NNGYK. Az emelkedés mértéke az alábbi ábrán is jól látható.

Kép: NNGYK
Az NNGYK az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatokkal összevetve követi az influenza és a COVID-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról. Ezek alapján az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése – írta Müller Cecília hatósága.