Szabadság alatt jellemző, hogy új, távolabbi vizeket is felkeresünk, ezért fontos az adott vízre vonatkozó horgászati ismeretek megszerzése – mondta el a Napi.hu megkeresésére a Magyar Országos Horgász Szövetség.

A horgászok tevékenységét elsődlegesen a 2013. évi XLI törvény és annak 133/2013 számú VM végrehajtási rendelete szabályozzák. A horgász számára a jogszabályokon kívül az adott vízterületre érvényes helyi horgászrend az igazán fontos és irányadó. 

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a helyi előírások a nyáron népszerű egyéb tevékenységek közül mit engedélyeznek az adott vízterületen (vízi sporteszközök használata, fürdés, sátrazás, csónakhasználat stb.).

Hatvan kunától a háromszáz kunáig

Horvátországban a tengeri sport- és hobbihorgászat szabályozott, a szabadidős vagy sporthorgászat végzéséhez engedély szükséges, függetlenül attól, hogy azt a partról vagy hajóról végzik – tájékoztatta a Napi.hu-t a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

Az engedély megvásárlásának nincsenek előfeltételei, mint például a vadászvizsgával való vadászat, vagy az édesvízi halászat halászati vizsgájának átadása, elegendő személyi igazolvány vagy útlevél bemutatása.

A magyar turisták ugyanolyan feltételekkel horgászhatnak a tengeren, mint bármely más nemzet turistái. A tengeri horgászat, legyen szó partról vagy csónakról történő horgászatról engedélyköteles, ezen a honlapon lehet online megvásárolni az engedélyt.

A horvátországi horgászengedély:

  • lehet egy napos;
  • három napos;
  • vagy hét napos;
  • az egy napos hatvan kuna;
  • a három napos százötven;
  • a hét napos pedig háromszáz kuna.

Ezentúl vásárolhatók százötven napos engedélyek is, itt három kategória él az életkor függvényében.

A Horvát Turisztikai Közösség szerint az engedélyek nem csupán online, hanem a helyszínen is beszerezhetők. Ehhez be kell menni a helyi információs hivatalba és ott megtudják mondani, hogy melyik helyi utazási irodánál lehet kiváltani az engedélyt.

Magyarországon így tudunk érvényes horgászjegyet váltani

Online módon és sok száz értékesítési ponton a regisztráció után kiváltható a horgászszövetségi HORINFO szakrendszerben a turista állami horgászjegy, amely kiváltástól számított 90 napi érvényes, viszont megvásárlásához a horgászvizsga helyett elegendő egy egyszerű online tudáspróba sikeres elvégzése és nem kell horgászegyesületi tagságot sem létesíteni. Ez az okmány önmagában még nem jogosít horgászatra, így még szükséges megvásárolni az adott vízre érvényes területi jegyet, amely a turista jegy érvényessége miatt egyszerre maximálisan 10 napra biztosíthat horgászatot. Természetesen a 90 napos érvényességi időn belül a napi, heti, vagy tíz napos területi jegy többször is váltható.