A hódpatkány agresszív terjedése egyre nagyobb mértékeket ölt a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, de még van esély az állományok felszámolására. A Park Igazgatósága a vadgazdálkodási ágazattal együttműködve szelektív vadászati rendszerekkel (kilövés, csapdázás) dolgozik a faj visszaszorításán – írja a hirbalaton.hu.

A hazai helyzetet kezelőknek nehézségekkel kell szembenézniük, mivel a vadgazdálkodóknak nem érdeke a nutria faj irtása, amíg nem okoznak komoly károkat gazdaságilag. Emellett az is komoly gondot jelent, hogy a szomszédos országokból folyamatos utánpótlás érkezik. Szerencsére nem csak ezek a hatékony módszerek léteznek a ritkításra. 

Teljesen megfelelő célpont hódpecsenyére vágyó vadászok részére, hasonló táplálkozás, élettér, ízvilág...

 – hívja fel a figyelmet a Patakrevitalizáció bejegyzésre az Index.

Az első egyedet még 2016-ban fedezték fel Zala vármegyében. Azóta fokozatosan bukkannak fel újabb hódpatkányok, és a kezdeti legyengülteket felváltják az erősebb, tápláltabb nutriák. A legutóbbi példányok a Kerka és a Kebele vízfolyásoknál bukkantak fel, valamint a Mura folyó térségében.

Természetesen az állományszabályozására már 2021-2022 óta vannak törekvések. Az Mura folyó melletti térségi eseményekből világosan látható, még nem késő megakadályozni a túlszaporodást. A folyó mellett mára csupán néhány kóborló egyed kerül szem elé. 

Egyre több méhész dobja be a törülközőt, komoly krízis jöhet

Azok a méhcsaládok, amelyek tavasszal nem kaptak jelentős élelemkiegészítést gyakorlatilag éheztek. A mézkiszerelő üzemek, illetve a nagykereskedők is inkább a nagy mennyiségű ukrán mézből vásároltak be.Bővebben--->