Az energiaárakra és a takarékosságra való hivatkozással egy évvel ezelőtt egy kormányhatározat értelmében elzáratták a meleg vizet az ELTE épületeiben. Így a számtalan természettudományos laboratóriumnak helyet adó lágymányosi kampuszon is, ahol sejthető volt, hogy az alaptevékenységhez sok helyen szükség lenne rá – írta a 444.

A legtöbb tanszék ezért kénytelen volt bojlereket beszerezni. A központi melegvíz-szolgáltatást azonban csak most vasárnap kezdték el visszaállítani. Mivel attól tartottak, hogy az egy éven át inaktív vezetékekben megtelepedhetett valami, az üzemeltető ezért úgy döntött, hogy hipóval mossa át a rendszert annak újraélesítése előtt.

Ez egy zárt rendszer esetében elvileg nem jár kockázattal.

A 444 tudomása szerint a melegvíz-körből több alrendszerbe is átszivárgott a magas klórtartalmú hipó, vagyis a nátrium-hipoklorit. Így a központi lágy vizes rendszerbe, ami duplán tisztított, semleges kémhatású vízzel látja el a legkülönbözőbb laborokat, de került hipó egyes tanszékek saját hálózataiba is.

Vasárnap este tömegével kezdtek dögleni a halak egy biológiai laborban. Vannak kutatási projektek, amiket akár több hónappal is visszavet az érintett halak pusztulása. Először nem ismerték a pontos okot, de hétfőre kiderült, hogy a hipó kijutása volt a ludas, és az is, hogy több alrendszer is érintett. Az egyetemnek van biztosítása, a pontos károk felmérése még folyik. Nemcsak élő állatok károsodtak, valószínűleg rengeteg mérési eredményt is kidobhatnak, amelyekhez a hét elején lágy vizet használtak.

„A tisztító folyadék mechanikai hiba miatt kerülhetett a vízrendszerbe, a hibát az ELTE Műszaki Főigazgatóság munkatársai azonnal elhárították. A vizsgálat és az esetleges károk felmérése jelenleg folyamatban van” – reagált az ELTE sajtóosztálya.