A 30 oldalas anyag pontosan 25 féle törvényt módosít, egymástól függetlenül a rendőrségről, a többféle egészségügyi tárgyú jogszabályon át a lőfegyverekről, a magánnyomozói tevékenységről szólókon át a köznevelési vagy éppen az uniós források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényig.

A törvényjavaslat-csomag része, hogy a polgárőrségről szóló törvény módosításával a polgárőröknek is feladatul szabná a kormány a határvédelmet.

A polgárőr egyesület alapfeladata lesz az államhatár védelmében és az illegális migráció megakadályozásában történő közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot ellátni.

A határvadász állomány létszáma nem éri el a kormány által vártat, így bevetnék a polgárőröket.

A hvg.hu emlékeztet, a polgárőrök 2022 végéig segítették a határvédelmi feladatokat járőrszolgálattal, de akkor külön díjazásért – most nem tudni, kapnak-e rá forrást a polgárőr egyesületek. Mindenesetre a javaslatcsomag egy másik pontja bevezeti a „kiemelt határvadász szolgálati pótlék” fogalmát is, bár összeget nem jelölnek meg.

Még egy bagett sem jár nekünk - panaszkodik a leszerelt határvadász

Határvédelmisből továbbra sem elég, de civil munkakörökből is bőven lesz választék az ORFK most meghirdetett állásbörzéjén. Közben a határvadászoktól leszerelők is megosztották már a tapasztalataikat. "Be gyöngy életről" messze nincs szó. Bővebben >>>