Mint az Economx is megírta, 2024 március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a Magyar Állami Vasutak (MÁV) kedvezményrendszerét, ami kapcsán 14 év alatt és 65 év felett mindenki számára díjmentessé válik a közösségi közlekedés, illetve a 90 százalékos kedvezmény kategóriában utazóknak is ingyenessé teszik a tömegközlekedést Magyarországon. Az oktatásban és egészségügyben dolgozóknak, valamint a 14 és 25 év közöttieknek korlátlan utazást biztosítanak 50 százalékos kedvezménnyel.

A közalkalmazottak számára megszűnik a pecsételős rendszer, egy regisztrációt követően korlátlanul igénybe vehetik a kedvezményes utazás lehetőségét.

A határon túli magyarok is nagyon jól járnak 

A Szabad Magyar Szó megkérdezte a MÁV Sajtóosztályát, hogy a magyar igazolványt használók helyzetét hogyan érinti ez a változás, hiszen, eddig a zöld könyvecske évi 4 utazást tett lehetővé Magyarországon belül, 90 százalékos kedvezménnyel. A kilencven százalékos kedvezmények alakulásáról a MÁV Sajtóosztálya a közleményükben megírta, hogy díjmentesen utazhatnak a Magyar Igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is. 

„A tarifareformnak köszönhetően Magyar Igazolvánnyal korlátlan díjmentes utazásra lesz lehetőség a helyközi közösségi közlekedésben. A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítőjegy váltásával vehetők igénybe” – írták.