Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos pere nagy visszhangot váltott ki, ellene otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat.

Az egyik esetben egy ikerszüléskor az egyik gyermek holtan jött világra, a másik esetben maradandó egészségkárosodást szenvedett egy baba, és fél évvel később meghalt. Sokan a mai napig hibáztatják Geréb Ágnest, mások azzal érvelnek, hogy mindez a kórházban is megtörténhetett volna.

A szülész-nőgyógyász Facebook-oldalán jelentette be, hogy

2021. február 10.: ettől a naptól kezdve foglalkozástól való eltiltásom megszűnt, minden feltételt teljesítettem ahhoz, hogy visszakapjam a szülész-nőgyógyász és a független bába engedélyemet, de nem sikerült, állandóan kisebb-nagyobb akadályok gördültek elém.

2023. december 20-án, születésnapi ajándék gyanánt, alig hihetően nyilvántartásba vettek független bábaként, tehát ettől a naptól kezdve ismét kísérhetek szüléseket, és remélhetőleg hamarosan újra tevékenykedhetek szülész-nőgyógyászként is. Egyelőre önkéntes nőgyógyászként kezdek dolgozni a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei hajléktalan szállójában.

Legutóbbi január, elején írt posztjában úgy fogalmazott, „mindenkinek joga van ahhoz, hogy a várandósság, szülés, gyermekágyi szak során fölmerülő döntéseket pontos, naprakész, érthető információkra alapozza.”

Hozzátette, nem otthonszülésre, hanem szülésre készülnek.

Decemberben megjelent a Magyar Közlönyben egy határozat, amelyben a gyermekközpontú és családbarát értékrend és szemlélet mellett elkötelezett kormány kijelölte, miként rendezné a kórházban hagyott újszülöttek helyzetét. A döntés lényege, hogy a gyermek születésekor az anya kérhetné adatai titkos kezelését. Erről itt írtunk bővebben >>>