Megjelent a Magyar Közlönyben egy határozat, amelyben a gyermekközpontú és családbarát értékrend és szemlélet mellett elkötelezett kormány kijelölte, miként rendezné a kórházban hagyott újszülöttek helyzetét. A döntés lényege, hogy a gyermek születésekor az anya kérhetné adatai titkos kezelését.

Az Orbán Viktor által jegyzett döntés szerint Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternek – Pintér Sándor belügyminiszterrel, az anyakönyvi ügyekért felelős Gulyás Gergellyel és Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel együttműködve – kell erről részletes javaslatot kidolgoznia - írja a 24.hu.

Az új szabályozásban meg kell határozni, hogy feltételek nélkül kérhesse gyermeke születésekor egy anya az egészségügyi intézményben, a kórház szülészeti osztályán (az inkubátorba helyezéshez hasonlóan) adatai titkos kezelését.

Az adatai titkos kezelését kérő anya gyermeke ismeretlen szülőktől származó gyermeknek minősül, ha gyermeke hathetes koráig az anya nem vonja vissza kérelmét, illetve az apa sem jelentkezik a gyermekért, akkor a gyermek örökbefogadhatóvá válik, a gyermek vérségi származás megismeréséhez fűződő joga csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan korlátozható, az apa alapvető jogait csak az Alaptörvényben foglaltaknak megfelelően lehet korlátozni - derül ki a Magyar Közlönyből.

Az új szabályozásnak egyebek mellett ki kell térnie az egészségügyi szolgáltató feladataira, az anonimitás kezelésére az anya és a gyermek további betegútjában, illetve a Gyermekeink védelmében nevű informatikai rendszer örökbefogadási alrendszerének fejlesztési feladataira.

A négy miniszternek a feladat elvégzésére a kormányfő 2024. május 31-ig adott időt.

A nemzetközi példák alapján az anonim szüléssel csökkenhet a csecsemőgyilkosság, az abortusz, a várandós öngyilkosság, és az eltitkolt terhességek száma is.