A férfi 2023 márciusában az interneten látta meg a tiszakécskei cég gépjárműmotor hirdetését, akikkel felvette a kapcsolat. Közölte vele, hogy motorcserét kell végrehajtani az autójában, ezzel együtt pedig teljes szervizeltetést, azaz a vezérműlánc, az olajszivattyú és injektorok cseréjét is kérte.

A vádlott ezen felül az autó műszaki vizsgáztatását és megrendelte, annak ellenére, hogy már ekkor sem állt szándékában a kialkudott vállalkozói díjat megfizetni.

A sértett elvállalta a munkát, és műszaki lapot állított ki a vádlott autójáról, rögzítve a munkaórát, a szükséges alkatrészeket és a jármű hibáit, ezzel együtt pedig a mintegy 1,6 millió forint végösszegű díjat.

Az autószerelő műhely sikeres műszaki vizsgáról szóló értesítésére egy héttel később a vádlott megjelent a telephelyen, hogy átvegye az autót. Azonban a számla kiegyenlítése előtt jelezte, hogy elvinné az autót egy próbakörre, ami nem volt ellenére a sértettnek. A vádlott ezután elhajtott, és nem tért vissza, a számlát nem egyenlítette ki és elérhetetlenné vált. A nyomozás során az autószerelő műhely vezetője kártérítés érdekében polgári jogi igényt nyújtott be.

Az ügyészség csalás bűntettével vádolja a férfit, ezért vele szemben tárgyalás mellőzésével próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság a csalással okozott kár megfizetésére is kötelezze.

Szászi István: a magyar autóipar még mindig Európa Szilícium-völgye

Ma az elektromos hajtásláncoknak transzformációja zajlik, olyan új technológiáknak a megjelenése, mint például a mesterséges intelligencia – mondta az Economxnak Szászi István, a Bosch csoport friss Gábor Dénes-díjas vezetője.