Nem tudni hol akadt el az ArrivaBus által szerződtetett 23 filippínó buszvezető novemberben indult „komplex képzési és integrációs” programja. 

Foglalkoztatójuk, ArrivaBus Kft. szerint a járművezetők képzési programja még nem zárult le, a Fülöp-szigetekről érkezett sofőrök még nem állhatnak munkába a fővárosi közösségi közlekedésben.

A flippinó sofőrök külföldi előválogatás után érkeztek Magyarországra.

Az európai munkavállaláshoz szükséges szakmai vizsgákat a tervek szerint angolul teszik le, ahogy a menetirányítással is angolul beszélnek majd. De külön modulban készítik fel őket az „eseménykezelésre”, például ha rosszul lesz egy utas, vagy egy akadály kerül eléjük.

A késlekedés már csak azért is különös, mivel a munkaadót szorítja az idő: a külföldi vendégmunkások az új szabályoknak megfelelően 2+1 évig maradhatnak Magyarországon – írja a Népszava.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes tavaly azt  mondta: a főváros vezetése nem tartja jó iránynak, hogy külföldi dolgozók alkalmazásával enyhítsél a sofőrhiányt. A szolgáltatóknak ugyan nem tilthatják meg külföldi munkavállalók foglalkoztatását, de szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását, különösen a kielégítő kommunikációhoz szükséges nyelvtudást.

A korábbi hírek szerint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerződéses partnere ezt úgy kerülte volna ki, hogy elsőként a 100E jelű közvetlen repülőtéri járaton állított volna szolgálatba a vendégmunkás buszvezetőket, ott ugyanis kevésbé feltűnő, ha csak angolul kommunikálnak.

Az Arriva külön hangsúlyozta, hogy a filippino sofőrök ugyanazt a bért kapják, mint a magyar kollégáik. Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy nem kerülnek többe. A fővárosi önkormányzat által rendezett novemberi állásbörzén ugyanis elhangzott, hogy a távol-keletről hozott munkások foglalkoztatása csaknem 30 százalékkal drágább a toborzási, utaztatási, képzési költségek, illetve az itt tartózkodás alatt például a lakhatás biztosítása miatt.

Szívesen vesznek fel Fülöp-szigetekieket a magyar vállalkozások: egy munkaerő-közvetítő szerint a magyar cégek szerint megbízhatóak a dél-kelet-ázsiai országból érkező vendégmunkások.