Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyfajta zsarolási taktikát alkalmaz az Európai Unióval szemben, ami valamennyire működik, de hosszú távon bosszút állhat rajta – véli Andrzej Sadecki, a varsói Keleti Tanulmányok Központjától, aki a lengyel állami hírügynökségnek nyilatkozott.

A tvn24.pl által szemlézett interjúban emlékeztet rá, hogy Magyarország mereven ellenzi Ukrajna uniós tagságát, még a tárgyalások megkezdését is levetetné a napirendről, azt pedig különösen, hogy további pénzügyi támogatást nyújtsanak Kijevnek. 

Az OSW magyarországi elemzője szerint az Ukrajnának nyújtott pénzügyi segélyek esetében Brüsszel bedobhat egy B-tervet államközi megállapodások formájában, amiből Magyarország kimaradhat, ám az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez egyhangú döntés szükséges, ez pedig magyar miniszterelnök kezére játszik.

Orbán Viktor itt túszul ejtheti a többi tagállamot

– mondja.

Sadecki szerint a magyar kormányfő tulajdonképpen csekély befolyással bír az uniós döntéshozatali folyamatokra, ám nagyon is hatékonyan tud élni a vétó lehetőségével. – Ami viszont visszaüthet rá, mert az Európai Unióban megerősíti az egyhangú döntéshozatal korlátozását szorgalmazó hangokat, hogy az egész közösség ne lehessen a jövőben egyetlen állam túsza – teszi hozzá. 

Sajtóértesülések szerint egyébként nagyjából 10 milliárd euró lehet az az összeg, amivel Orbán Viktort igyekeznek meggyőzni arról, hogy némileg lazítson az álláspontján. Ez az összeg ugyanakkor nagyjából a fele a jelenleg zárolt 21,7 milliárd eurónak. A pletykák szerint azonban ez lehet akkor a ütőkártya ami ugyan komoly presztízsveszteséget okozhat középtávon az Európai Bizottságnak, ám oldhatja a légkört a sorsdöntő EU-csúcson. 

Már ma eldőlhet a magyar kormány sorsa, ám von der Leyen is belebukhat

Még az Ukrajna-kérdés előtt döntenének arról, hogy Magyarország hozzáférhet-e a több milliárd zárolt uniós forráshoz. Uniós tisztviselők szerint az Európai Bizottság a 22-es csapdájába lavírozta magát, ami még a bizottsági elnök karrierjébe is kerülhet. >>>

A magyar kormány hivatalos álláspontja azonban eddig egyáltalán nem változott. Hétfőn Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a Facebookon igyekezett eloszlatni a találgatásokat: 

Az Ukrajnával megkezdendő csatlakozási tárgyalások számunkra nem taktikai kérdésként értelmeződnek.

A Bizottság elmulasztotta a megfelelő előkészítését egy ilyen döntésnek és gyakorlatilag fogalma sincs arról, milyen hatással is lenne az Európai Unióra és a tagországokra Ukrajna csatlakozása. Számos módja van az Európai Unió és Ukrajna közötti együttműködés szorosabbra fűzésének, azonban a csatlakozási tárgyalások megkezdésére ma nem áll készen a közösség –közölte a miniszter. 

Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes és Szijjártó péter
Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter
Kép: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Ezzel együtt az OSW magyarországi elemzője úgy véli, hogy Orbán Viktor arcvesztés nélkül tehet majd engedményeket Brüsszelnek, a választói ezt nem veszik majd zokon. Emlékeztet rá, hogy Magyarországon jelenleg is zajlik az újabb nemzeti konzultáció, amelynek egyik fókuszában épp a Kijevnek nyújtott további uniós pénzügyi támogatás szerepel. Ha ebben fordulat lesz, az sem jelent majd problémát: 

– A kormány oly mértékben kontrollálja a magyarországi közbeszédet, hogy megfelelően tudja majd előadni. Ha megkezdődnek a tárgyalások, az még nem egyenlő az ukránok csatlakozásával. Orbán majd kifejtheti, hogy határozottan meg fogja védeni Magyarország nemzeti érdekeit a csatlakozási folyamat során – mondta az elemző.