Egynyaras csukákat telepítettek a Hévízi-folyáson, hogy védekezni tudjanak az idegenhonos díszhalfélék terjedése ellen – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Alig találni ugyanis őshonos halfajt a csatorna legfelső szakaszán: 20 ilyen jut 500 egzotikus halra, amelyek között jaguár-, citromsügér is található. Ezek a bölcsőszájú halak „kifalják” az őshonos halakat.

klímaváltozás miatti enyhébb telek tovább ronthatnak a helyzeten – derül ki a tájékoztatásból.

A szakemberek a védekezés részeként a Hévízi-tó alatti műtárgytól számított 500 méter hosszú csatornaszakaszon ragadozóhal-fogási tilalmat rendeltek el 2024. december 31-ig.

Ennek értelmében itt tilos csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, harcsát, kősüllőt és sügért megtartani.

A védekezés részeként halat is telepítettek: összesen 295 kilogramm egynyaras korú csukát eresztettek a Hévízi-tó kifolyója alatti szakaszra.

A halakat leszákolva, vizes kosarak segítségével telepítették be a folyás mentén több helyszínen, figyelve a vízhőmérséklet kiegyenlítésére.

Már tart a csuka fogási tilalma, néhány nap múlva pedig elkezdődik a Balatoni Horgászrend által szabályozott, május 1-ig tartó ragadozóhalfogási tilalom.

Az ezt követő időszakban a fent elrendelt új, helyi tilalmat a csatorna partján elhelyezett táblákon tüntetik fel.