Kirúgta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Csókay Lászlót, aki négy gyermekvédelemmel kapcsolatos kurzust tartott a felsőoktatási intézményben. Az oktatóhoz elsőként került 2011-ben az akkor eredménytelenül vizsgált bicskei gyermekmolesztálási ügy, mivel a fővárosi gyermekvédelmi osztály vezetője volt

Csókay László a Népszavának csütörtökön azt nyilatkozta a bicskei gyermekotthon elítélt volt igazgatójáról, hogy „szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt. Az más kérdés, hogy valaki személyiségében milyenné válik.″

A most elbocsátott oktató többek között az alábbi tárgyakat tanította az egyetemen: 

  • Bevezetés a gyermekvédelembe;
  • Óvodai és iskolai szociális munka;
  • Észlelő- és jelzőrendszer a gyermekvédelemben;
  • A gyermekjóléti alapellátás rendszere. 

A 444.hu megkereste az egyetemet Csókay László kijelentéseinek apropóján, akik azt válaszolták, hogy a gyermekbántalmazás és a gyermekek ellen elkövetett visszaélés minden formáját elítélik. Ennek kapcsán pedig lépést is tettek: „mai nappal szerződését azonnali hatállyal megszüntettük, a továbbiakban nem tartunk igényt oktatói munkájára” – nyilatkozták a lapnak.

A lap visszaidézi, hogy Csókay László hasonló nyilatkozatot tett 2012-ben is, akkor azonban a Magyar Narancs készített vele interjút, miután megjelent az ombudsmani jelentés a szexuális visszaélések kapcsán.

Az interjúban Csókay Lászlót arról kérdezték, hogy miért nem mentette fel az igazgatót azok után, hogy a gyerekek rendszeres szexuális zaklatásra panaszkodtak. Az osztályvezető akkor azt mondta, a gyanút nem tartotta megalapozottnak.

Az ellenzék és a kormány is nyomás alá helyezte Novák Katalint

Végigsöpört a külföldi sajtóban Magyarország államfőjének kegyelmi ügye, amely a hazai médiában is a vezető hírek között szerepel.