Már azok is foglalhatnak időpontot az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) az új Covid-oltásra, akik korábban már négy vakcinát kaptak – vette észre a Népszava.

A változás annak köszönhető, hogy a szezonális oltások közé sorolta a Covid-elleni vakcinákat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ (NNGYK). Ezzel egyidejűleg az Országos Kórházi Főigazgatóság pedig arra kérte az oltópontokat működtető intézményeket, hogy nyissanak új időpontokat a saját foglalórendszerükben. Az oltópontokon elérhető az új omikron variánsok elleni Spikevax (Moderna) monovalens XBB, és egy korábbi Pfizer bivalens (Wu/Om BA1.2) vakcina is. A covid elleni vakcinát azoknak ajánlják, akik a megelőző három hónapban nem estek át igazolt koronavírus fertőzésen és ez idő alatt nem kaptak COVID-19 elleni oltást sem.

A szakemberek figyelmeztettek arra, hogy az oltás nem véd a megfertőződés ellen, de segít elkerülni a súlyosabb tünetek kialakulását.

A legutóbbi járványadatok szerint, az idei járvány még a tavalyinál is durvább, erről itt írtunk bővebben. A legtöbb betegnél nem is az influenzát, hanem a koronavírust mutatták ki. Összesen 24 kórház adatai alapján az 51. héten 243 főt vettek fel a fekvőbeteg-ellátásba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 31 fő részesült intenzív vagy szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő betegek többsége 60 éves vagy idősebb volt, és jellemzően a Covid-19 fertőzés miatt kerültek kórházba - közölte a múlt héten NNGYK.