Karácsony Gergely a választás éjszakáján azt mondta, hogy a programját bárkivel szövetségben meg fogja valósítani. Nem lesz azonban könnyű dolga, mivel az új fővárosi közgyűlésben az őt indító Párbeszéd-DK-MSZP szövetségnek csak 7 képviselője lesz, a Fidesznek és a Tisza Pártnak 10-10, az MKKP-nek és a Vitézy Dávid vezette LMP listának pedig csak 3-3 mandátum jutott. 

Ez azt jelenti, hogy a 33 fős testületben Karácsony Gergelynek minden egyes döntéshez szüksége lesz minimum 9, más pártban politizáló képviselő támogatására. 

Magyar Péter a választás éjszakáján kijelentette, hogy kész egyeztetni a főpolgármesterrel. A Választási Földrajz szakértője szerint viszont a helyzetet nehezíti, hogy a Tisza Párt hosszú távú érdekeivel ellentétes lehet ez az együttműködés. Szerinte előállhat olyan nehéz helyzet, ami könnyen előrehozott választást eredményezhet a fővárosban. 

Karácsony Gergely nem tart attól, hogy működésképtelen lesz Budapest. Az RTL Híradónak azt mondta, ügyek mentén együtt tud majd működni a Tisza Párttal, a Fidesszel azonban ezt nem tartja valószínűnek.

A törvény szerint október 1-jétől számított 15 napon belül kell megtartani az alakuló ülést, amelyen majd az új képviselők vesznek majd részt.