A Gallup, az ENSZ és az Oxfordi Egyetem által évente közzétett World Happiness Report nevű boldogságot mérő index kiadta az idei jelentését. Magyarország tavalyhoz képest 5 helyet csúszott a rangsorban és az összesített boldogságérzet is csökkent nálunk – írja a Forbes.  

Az elmúlt hat évhez hasonlóan idén is a finnországi társadalmat találták legboldogabbnak a jelentés készítői. A lista első tíz helyén a finnek mellett Dánia, Izland, Svédország, Izrael, Hollandia, Norvégia, Luxemburg, Svájc és Ausztrália áll. 

Ez az első év, hogy a kutatók demográfiai csoportok szerint elkülönítve tették közzé az adatokat. A gyerekek és a harmincév alattiak tekintetében Litvánia a legboldogabb ország, míg a hatvan év felettiek között Dániában a legelégedettebbek az emberek. Globálisan boldogabbnak találták a 15 és 24 év közötti fiatalokat az idősebbeknél.

Magyarországon nőtt a boldogtalanság

A jelentés szerint a hazánkban tavaly óta csökkent az összesített boldogságérzet: a 2023-as évben 6041-et, addig idén már csak 6017 pontot szereztünk. Azonban a 2006-2008-as periódushoz képest határozottan jóban teljesített a magyar társadalom. 

Tavalyhoz képest 5 helyet rontottunk, így az 56. legboldogabbnak találták a Magyarországon élőket. Hazánk közvetlenül Paraguay, Thaiföld és Malajzia elé került, a régióból viszont csak a 63. helyen álló horvátokat előztük meg

Így a szlovák, a lengyel, a román, a szerb, a szlovén és a cseh társadalmat is boldogabbnak találták a hazainál.

Összességében magyar fiatalok elégedettebbek a szépkorúaknál: a harminc év alattiak a boldogságrangsor 36. helyén állnak, míg a hatvan év felettiek a hetvenedik helyre kerültek. 

A teljes jelentést itt olvashatja. 

Mutatjuk a világ legboldogabb országait, keresse meg Magyarországot!

Nemzetközi kutatás készült arról, melyik ország a legboldogabb. A lakosságot kérdezték, és kirajzolódott egy kép arról is, milyen összetevők alkotják az emberek elégedettségérzetét.Ha érdeklik a részletek