Balatonalmádi polgármestere a közösségi médiában tette közzé, hogy az észak-balatoni város szigorítja a helyi építési szabályzatát. Ennek ugyan a település honlapján nem találtuk írásos nyomát, de a Facebookon Fabó Péter úgy fogalmaz, hogy a város életében ez az egyik legjelentősebb szigorítás:

A rendelet módosításának célja az volt, hogy kertvárosias lakóterületi övezetben korlátozni tudjuk a kialakítható önálló rendeltetési egységek számát. A korábbi négy lakóegység helyett alap esetben már csak egy önálló rendeltetési egység kialakítására lesz lehetőség.

Az indoklásban pedig az áll, hogy a városvezetőség ezzel igyekszik gátat szabni a telepszerű, befektetési célú építési beruházásoknak, amelyek mind infrastrukturálisan, mind környezeti szempontból aránytalan terhet rónak az érintett városrészekre. 

A polgármester hozzáteszi, hogy a HÉSZ (helyi építési szabályzat) módosítása a közhiedelemmel ellentétben nem az önkormányzat kénye-kedve szerint történik. Magasabb szintű jogszabályok, valamint több hatóság, államigazgatási szerv jelöli ki azokat a kereteket, amelyek között egy ilyen módosítás levezényelhető. 

De szándék, az kell hozzá, és én ezt egy alapvető fontosságú kérdésnek tartottam.

– teszi egyértelművé eltökéltségét Fabó Péter

A legmenőbb balatoni településen is szigorítanák a külterületek beépíthetőségét

Tihany önkormányzata megváltoztatja a kisparcellás mezőgazdasági külterületek beépíthetőségét.
További részletek ITT

Egyre több balatoni település sokall be

Már eddig is több önkormányzat tilalommal válaszolt az elmúlt években a tó partján elharapódzott ingatlanfelvásárlási őrületre.

Csak hogy néhány példát említsünk az északi partról, Paloznakon, Dörgicsén és Szentantalfán is változtatási tilalmat rendelt el az önkormányzat, úgy határozva, hogy rendelettel szigorít a falukép és a táj védelme érdekében.

Balatonalmádi utcakép. Fotó: Economx, Sánta András

változtatási tilalom értelmében az érintett területeken nem lehet telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani vagy más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani.

Főépítészt a Balatonra!

Közben a Parlament elfogadta a magyar építészetről szóló törvényt, amely új szabályozási rendszert vezet be a balatoni építkezésekre vonatkozóan is - számolt be már az előzményekről is testvérkiadványunk, a We Love Balaton

A magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény a Balaton-felvidéken védett övezetet határoz meg, és külön főépítészi tisztségről is rendelkezik.

Nem lehet építeni semmit a jövőben, pusztán csak a szabályok betartása mellett. Kifejezetten fontos szerepe lesz a helyi főépítészeknek, kapcsolódó tervtanácsoknak és az önkormányzatnak

– közölte Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára.

A vízparti szabályozási tervet és a térség településfejlesztési tervét is elkészítik a strandokra, a parti sétányokra és a vízpart megközelítésére vonatkozóan. Például biztosítani kell az adott partszakasz legkevesebb 30 százalékán egy legalább 5 méter szélességű közhasználatú parti sétányt.