„Odakint most szörnyek járnak – Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért” – ezzel a címmel szervezett péntek 18 órára, a Hősök terére demonstrációt több youtuber a kegyelmi ügy kirobbanása, valamint Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után. A kezdeményezéshez sokan csatlakoztak, többek közt Gálvölgyi János, Molnár Ferenc Caramel, Krúbi és Fluor Tomi is jelezte, hogy támogatják a közös kiállást.

Gulyás Márton a demonstráció házigazdájaként azzal kezdte, a Holdon még nem járt, ezért nem tudja onnan mekkorának látszik a tömeg – kezdte tudósítását a helyszínről az Index.

A portál érdeklődésére a diáktüntetések korábbi arca, Pankotai Lili a helyszínen elmondta: „a tüntetésnek abban biztos van jelentősége, hogy a társadalom megmutatja, rengeteg ember rendelkezik gerinccel és vállal valódi felelősséget a gyerekekért.”

Elsőként Osváth Zsolt lépett a színpadra. Szerinte a gyermekvédelem intézménye Magyarországon jelenleg rohad és haldoklik. A cél, hogy a kormány helyett tudjanak cselekedni a gyermekvédelem érdekében – mondta.

Kép: Economx

Szabó Márton, alias Csoki a Jólvanezígy műsorvezetője volt a következő felszólaló: 

„Az elmúlt két hét eseményei évszázados normákat döntöttek. Senki sem számított rá, hogy egy szörnyeteg elítélt bajtársát engedjék vissza gyermekek közé. Büszke vagyok, hogy azt mondtátok, hogy ilyen gyalázatot nem hagytok szó nélkül” – hangsúlyozta.

Azahriah üzenete következett ezek után:

 „Őszintén sajnálom, hogy nem tudok ott lenni fizikailag veletek...A gyermekbántalmazás, a pedofília no go. Teljesen mindegy, hogy milyen oldalon áll valaki, egy közös biztos, hogy lesz bennünk: hogy bántja a lelkünket az igazságtalanság...emellé bátran beállok és használom a körém felépült hírnevet. Nem csak egyénenként, de együtt is változást szeretnénk. Nem inkompetens pártok összefogásával, hanem mint ember az emberrel. Ez a mi hazánk és mielőtt lelécelnénk, kötelességünk megpróbálni tenni valamit, erőnk teljéből” – hangsúlyozta az Index tudósítása alapján Azahriah.

Tapasztó Orsi örökbefogadó szülőként elmondta: „Az én gyerekem már biztonságban van. A realitás, hogy sokaknak ez nem adatik meg. Rájuk a rendszer vigyáz. El kell rettenteni azokat, akik bántják a gyerekeket és akik ebben segédkeznek nekik...Vannak jól működő gyermekotthonok, fantasztikus nevelők, akik azon dolgoznak, hogy a gyerekeket megtanítsák szeretni. Mik a kéréseink? Hogy minden gyermekotthon kifogástalan hely legyen, ne csak néhány. Hogy egy örökbefogadó szülő ne gyomorszorító érzéssel gondoljon azokra az évekre, mikor még nem lehetett a gyereke mellett. És azokra se kelljen így gondolnunk, akik a rendszerben ragadtak. Hogy minden gyermek biztonságban élhessen.”

Kép: Papajcsik Péter

Fancsikai Eszter következett:

„Szeretnénk hinni, hogy ez egyszeri eset volt, hogy ez velünk nem történhet meg. De ez nem igaz! Óvodában, iskolában, orvosnál, edzésen, intézményben... bárhol megtörténhet. Én legyek a köztársasági elnök is, ha biztonságban akarom tudni a gyerekeimet? Hadd ne!”

Pottyondy Edina is színpadra lépett:

„...Cselekedhetnének helyesen: oktatás, egészségügy, szociális intézmények, gyermekvédelem megerősítése. Szigorúbb törvények, amelyek az áldozatokat védik, nem hergelnek. Érzékeny, felkészült, az áldozatokra fókuszáló hatóságok, ez a gyerekvédelem! Tisztességes fizetés azoknak, akikre a gyermekeinket bízzuk. Nem 1-1 látszatintézkedés kell, a rendszer teljes átalakítására van szükség” – hangsúlyozta.

Ezután Gulyás Márton bejelentette: „Több mint 50 ezren vannak. Van egy rossz hírem: hiába vagyunk ilyen sokan, a gyermekvédelmi rendszert nem tudjuk holnapra megváltoztatni. Ahhoz 199 ember munkája kellene. Ezért holnap reggeltől nyomást kell gyakorolni a döntéshozókra, hogy védelmet biztosítsunk minden magyar gyermek számára. Tengernyi a feladat!”

Létrehozták az Utcáról lakásba egyesületet: egy hajléktalan gyermek részére alapot hoznak létre, hogy vasárnapig 25 millió forint gyűljön össze, hogy az ő lakhatása megoldódjon – tudósított a helyszínről az Index.

A résztvevők végezetül elénekelték a Himnuszt.