Lecsökkent a Duna vízszintje, így december 30-án reggel a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Köztisztasági Divíziója hozzálát az alsó rakpart rendbetételéhez – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Mindez azt jelenti, hogy december 31-én reggeltől mindkét alsó rakparton ismét közlekedhetnek a gépjárművek.

A közlemény kitér arra, hogy a tervek szerint 40 kézi takarítóval, és több mint 30 takarító-, rakodó- és szállítógéppel távolítják el a hordalékot és az iszapot. Ugyanakkor a 2-es villamos vonalán közlekedő járművek újraindulása még várat magára, mivel a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) munkatársai jelenleg is a lánchídi aluljáró kiszivattyúzásán dolgoznak.

Amint ez befejeződik, az érintett járművek újra a teljes útvonalon járhatnak.

A Főpolgármesteri Hivatal arra kéri a lakosokat, hogy a takarítás befejezéséig kerüljék el az alsó rakpartokat, ha lehetőség van rá, mivel a hordalék és az iszap csúszóssá teszi azokat, továbbá fertőzésveszély is fennállhat.

Elmondták, miért nem látni a budapesti alsó rakpartot a víztől

A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin folyamatosan árhullámok vonulnak le, a fővárosban csütörtök reggelre végül nem lett olyan magas a vízállás, mint várták. Az Economx körképe most megmutatja, országszerte hogyan fest az árvízhelyzet, és mikorra várják az apadást a szakemberek.