2022-ben hétpontos energia-veszélyhelyzeti csomagról döntött a kormány, aminek részeként elrendelték a szénbányászat és lignitkitermelés fokozását. Ennek értelmében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter 2022 novemberében a Belügyminisztérium alá utalt két szénbányászattal foglalkozó céget.

Ezek egyike volt az az Ormosszén Zrt., Leisztinger Tamás cége, amit 4 milliárd forintért vásárolta meg az állam – derült ki az Átlátszó adatigényléséből.

Az Ormosszén állami tulajdonba kerülésének a részleteit először üzleti titokra hivatkozva nem osztotta meg a nyilvánossággal a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). Ezért az Átlátszó.hu pert indított az MNV ellen. 

A másodfokú bíróság kötelezte az MNV Zrt.-t, hogy küldjék el a portálnak az Ormosszén megvásárlása kapcsán kötött adásvételi szerződést.

A nyilvánosságra hozott dokumentumból kiderült, hogy 3,958 milliárd forintért vásárolta meg az állam a vállalatot, de ez nem a teljes összeg, mert a szerződésben szereplő vételár egy részét nem hozták nyilvánosságra.

Miután állami kézbe került 1,5 milliárdos kormányzati támogatást kapott az Ormosszén.

Leisztinger érdekeltsége

A miskolci székhelyű Ormosszén Zrt. a borsodi szénmedence barnakőszén-vagyonának kitermeléséért felel. Ez a cég üzemelteti a Vadna külterületén található, Natura 2000 területen, a lakóházaktól kevesebb mint száz méterre működő szén- és kavicsbányát.

Az állami vétel előtt – az A2 IT ARAGO Zrt.-n keresztül – a sajtóban baloldali üzletemberként aposztrofált Leisztinger Tamás volt a többségi tulajdonosa a miskolci vállalatnak.

Továbbra is titkolt vállalat

Az MNV által nyilvánosságra hozott dokumentumban nemcsak a személyes adatokat, hanem a „Társaság2” megnevezésű céggel kapcsolatos jogügyletről szóló információkat is kitakarták. A „Társaság2-vel” kapcsolatban szintén közérdekű adatigénylést nyújtott be az Átlátszó.

A lap feltételezése szerint Meliorációs, Rekultivációs és Környezetrendező Kft.-t takarja az elnevezés, mivel a cég ugyanakkor került állami tulajdonba, mint az Ormosszén. Ezentúl a két vállalat ügyvezetője (Huszti Béla) és székhelye is megegyezik. 

Az állami tulajdonba kerülése előtt a Meliorációs, Rekultivációs és Környezetrendező Kft. szintén a Leisztinger Tamás által tulajdonolt A2 IT ARAGO Zrt.-hez tartozott.

Az állam irodákat ad el egymilliárd forint kikiáltási áron

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) egy XI. kerületi, egykor kormányzati szerveknek is otthont adó irodaházban árverez el ingatlanokat, egy volt nyomdát és irodahelyiségeket, egymilliárd forint kikiáltási áron.