Az Indamedia Csoport kiadványai, köztük az Economx is, elkötelezett a technológiai újítások iránt, ugyanakkor felelős szereplőként a mesterséges intelligencia megoldások veszélyeit is. A lapcsalád ezért olyan irányelveket fogalmazott meg, melyek alapján a technológiai fejlesztések felhasználására vonatkozó részletes szabályozásokat dolgoz ki, ezzel garantálva az olvasóknak, partnereknek a minőségi, hiteles és átlátható szolgáltatások elérését.

A mesterséges intelligenciákon belül különösen a generatív nyelvi modellek – Bard, ChatGPT – képesek a leginkább a tartalomszolgáltatást támogatni, azonban a nyilvánosan elérhető változatok még pontatlanok, fejlesztés alatt állnak. Alkalmazásuk jelen pillanatban nagyobb kockázatot rejt, mint hasznot az egyes médiacégek számára, és az is beláthatatlan, hogy milyen hatást gyakorolnak a társadalomra.

Az Indamedia valamennyi kiadványa ezért figyelembe veszi azt a szabályt, hogy az MI/AI eszközök humán ellenőrzés mellett, a tartalomszolgáltatást támogató eszközként használhatók csak, melynek célja a humán munkavégzés támogatása és a részfeladatok ellátása lehet, mint például az adatfeldolgozás, kutatás, hirdetéskiszolgálás vagy tartalomajánlás.

  • Az Indamedia Csoport a továbbiakban arra törekszik, hogy az MI/AI eszközök alkalmazása a minőségi tartalom előállításához járuljon hozzá, vagy az adott szolgáltatás minőségének javításához.
  • Az ilyen rendszerek által létrehozott termékeket a lapcsalád minden esetben kritikus vizsgálatnak veti alá, szükség esetén javítja és kiegészíti azokat.
  • Minden esetben jelzi felhasználói és partnerei felé, ha a tartalmat MI/AI hozta létre.
  • Ha a szolgáltatásokba a lapcsalád MI/AI eszközöket épít bele, azt mindig humán felügyelet és a felhasználók tájékoztatása mellett teszi.

A rendszerek alkalmazására mindenkor a jogszabályoknak megfelelően kerülhet sor, ideértve a versenyjogi szabályokat is. Az Indamedia Csoport nem használja fel az MI/AI megoldásokat versenyellenes célokra, így piaci adatok torzítására és a versenytársak kizárására sem. Nem használja fel azt továbbá a tartalmak manipulálására, a hír- és információszolgáltatáson keresztül a felhasználók befolyásolására.

Amennyiben a kreativitás és a tartalom sérül az MI/AI eszközök használata miatt, azt minden esetben közli a lapcsalád a nyilvánossággal.

A csoport védi továbbá felhasználói és partnerei adatait és információit. A munkatársak nem oszthatnak meg bizalmas információkat, személyes adatokat vagy üzleti titkokat az MI/AI eszközökkel. A cégcsoport az eszközök legbiztonságosabb változatainak használatára törekszik, a humán és kreatív munka asszisztenseként.

Az Indamédia kiáll továbbá a szerzői jogok védelme mellett. Az MI/AI rendszerek fejelsztői sok esetben az alkotók és a szerzői jog jogosultjainak beleegyezése nélkül használnak fel szellemi termékeket annak érdekében, hogy a rendszereket fejlesszék. A cégcsoport elkötelezett amellett, hogy az alkotók és a jogtulajdonosok jogait tiszteletben tartsa. A rendszerek alkalmazásakor tiszteletben tartja a személyhez fűződő és a vagyoni jogokat, a szomszédos jogokat és minden egyéb jogot, melyek a jogtulajdonosok eredeti tartalom megalkotásába fektetett erőfeszítéseit védik.

A lapcsalád kijelenti továbbá, hogy az Indamedia Csoporthoz tartozó honlapokon megjelenő tartalmak szerző jogvédelem alatt állnak. Az adott kaidvány kiadója, továbbá a honlap üzemeltetője minden jogot fenntart a tartamat illetően, ideértve annak az MI/AI rendszer fejlesztése vagy tesztelése céljából történő felhasználását is. Ezzel kapcsolatosan az adott honlapon közzétett szerzői jogi tájékoztató a mérvadó.

Az Indamedia a hazai digitális piac vezető kiadójaként felelősséget érez a hiteles információszolgáltatásért, a partnerek minőségi kiszolgálásáért, és mindent elkövet, hogy ha szükséges, felhívja a döntéshozók figyelmét arra, ha a technológiai folyamatok miatt jogszabály-módosítások válnak szükségessé.