A cafetéria rendszerében néhány éve még csak egyfajta utalvány volt használatos, az étkezési - kettő, ha külön vesszük a meleg és hideg étel vásárlására jogosító verziókat. Mára azonban egy sor új utalvány is kapható. Ezek egy része természetes úton alakult ki: az iskolakezdési támogatás például eredetileg számla ellenében volt érvényesíthető, az idén viszont már csak utalványban adható ki. Az innováció hívta életre a rezsi utalványt, amellyel a Sodexo vélt egy piaci rést felfedezni. Ennek lényege, hogy 51 százalék adó mellett ilyen utalvánnyal fizethetők lesznek a közüzemi számlák - azért ez nem lesz egyszerű első körben.

És vannak a furcsa teremtmények, mint a számítógép használati utalvány. Az internettámogatás bevezetésekor kritikaként fogalmazódott meg, hogy hátrányba kerül az, akinek nincs otthon számítógépe, ezért az szja törvénybe bekerült egy passzus, amely szerint a munkáltató adhat kedvezményesen számítógépet akár használatra, akár úgy, hogy a munkáltató támogatja egy gép megvásárlását. A javaslat nem volt kellően végig gondolt, a juttatás adómentes volt - és maradt - emellett értékhatárt sem rendeltek hozzá.

A praktikusság szülte, hogy ebből is gyártottak utalványt, bár nem volt jellemző minden forgalmazóra. Ezzel még nagy gond nem is lenne, elvégre a mostani állapotokkal összehasonlítva nem sokban tér el ez a sportutalványtól - utóbbinál van felső korlát, viszont ugyanúgy adómentes, amelyet nem igazán indokol semmilyen foglalkoztatás politikai érv.

Egyes utalványforgalmazók ugyanakkor sokkal nagyobb üzletet láttak a dologban. A lényeg nem az volt, hogy kiadják az utalványt, amelyből a munkavállaló majd gépet vesz - ez azért egy átlagos munkavállalót alapul véve nem fordul elő túl gyakran. Az ügylet lényege az, hogy az utalványforgalmazó nemcsak a munkáltatóval köt megállapodást, hanem a munkavállalóval is. A munkáltatónak adott jutalék mellett átadja az utalványt, majd a munkavállalótól ezt szinte azonnal vissza is veszi - névértéken vagy közel névértéken.

Az ügylet révén a munkaadó így tetszőleges összeget tud adómentesen kifizetni a munkavállalójának, hiszen az utalvány mentes az adó alól és korlátlanul adható. Mindössze a jutalékot kell megfizetnie, ami összehasonlíthatatlanul kisebb teher, mint akár egy kedvezményes adózású juttatás.

A lapunk által megkérdezett cafetéria szakértők nem kívántak részletekbe bocsátkozni a koncepció elemzésekor, csak annyit mondtak el név nélkül, hogy tudnak arról, hogy van cég, amelyik ezzel foglalkozik. A trükk papíron teljesen szabályos, egy kiskapu a rendszerben, ugyanakkor etikai kérdéseket természetesen felvet. Úgy tudjuk, a hasonlóképpen érdekes Utalványtőzsdét üzemeltető Puebla Kft. az egyik ilyen cég. A társaság biztosan forgalmaz ilyen utalványt, de már korábbi megkeresésünkre sem reagáltak érdemben, vagyis csak a piaci pletykák állítják a trükközést, bizonyíték erre nincs.