A bolti vásárlás ideiglenes lehetősége, valamint a különböző béren kívüli juttatások megemelése miatt 2023 végén nagymértékben, 40 százalékkal nőtt a SZÉP-kártyás fizetések száma.

A jegybank összesített statisztikája szerint a fizetések darabszáma és értéke 2022 harmadik negyedévétől kezdődően folyamatosan alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Éves összehasonlításban a folyamatos csökkenés csupán 2023 harmadik negyedévében állt meg, amikor az üzletekben történő SZÉP-kártyás fizetés újbóli ideiglenes bevezetésének köszönhetően 10 százalékkal nőtt a vásárlások darabszáma és 20 százalékkal a vásárlások értéke.

A negyedik negyedévben tovább növekedett a forgalom, a tranzakciók száma 20 százalékkal, míg az értéke 52 százalékkal volt magasabb az előző év azonos negyedévéhez képest.

Ezen adatok és a 2022-es hasonló átmeneti szabályváltozások alapján látható, hogy a bolti SZÉP-kártyás vásárlás következtében nagy mértékben növekszik a tranzakciószám és tranzakciók értéke. Továbbá feltételezhetően az üzletekben történő vásárlási lehetőség utolsó hónapja, az egyszeri SZÉP-kártyás juttatások kifizetése és a karácsonyi időszak miatt nagy mértékben, 40 százalékkal nőtt decemberben a tranzakciószám az előző évhez képest és ami még ennél is fontosabb, mindez nem járt az egyenlegek csökkenésével.