Vonzó a lakáshitel, csak nem ilyen kamattal – Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu vezetője
Vonzó a lakáshitel, csak nem ilyen kamattal – Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu vezetője

Vonzó a lakáshitel, csak nem ilyen kamattal – Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu vezetője

Több mint tízéves mélypontra jutott a polgárok lakáshitel felvétele – erről számolt be korábban, statisztikai adatokra hivatkozva a Bankmonitor.hu. A portál vezetője, Sándorfi Balázs az Economx.hu podcastjában arról beszélt, hogy nem a hitelfelvételi kedv csökkent, sokkal inkább arról van szó, hogy a vásárlók kedvezőbb feltételekre várnak.
Gáll Csongor, 2023. október 31. Fotó: Economx

 

Még a 2008-as gazdasági válság idején sem csökkent a lakások ára olyan ütemben, mint az elmúlt fél évben, ugyanakkor jelenleg a vételár helyett sokkal inkább a reálértékben mutatkozik meg a csökkenés, köszönhetően a magas inflációnak, ami önmagában 15 százalékkal csökkentette az ingatlanok értékét, ehhez társul egy nagyságrendileg 5-7 százalékos tényleges árkorrekció. Sándorfi Balázs elmondta: a Bankmonitor.hu kalkulációiból jól látható, hogy bár a hitelfelvétel akár 60 százalékkal is csökkenhetett az ügyfelek továbbra is vásárlásban gondolkodnak, mivel az oldal forgalma és a hitelek összevetése kis mértékű, nagyságrendileg 10 százalékos csökkenést mutat csak.

 

A felvetésre, hogy magas infláció mellett érdemes hitelt felvenni, akár magas kamatkörnyezetben is elmondta: valóban igaz, hogy a kamat és a pénzromlás különbözete a jelenlegi helyzetben kecsegtető, ugyanakkor az infláció várhatóan hónapokon belül egy számjegyű lesz és a piaci hiteleknél nem várható további érdemi kamatcsökkentés, köszönhetően a nemzetközi kamatoknak.

 

A magyar ügyfelek jellemzően nem váltanak futamidő közben hitelszerződést, azaz páratlanul alacsony refinanszírozási kedv még annak ellenére is, hogy a trendfordulók előtt a gazdaság szereplői rendre felhívják a figyelmet arra, hogy minden ügyfél váltson fix kamatozású hitelre, de ezt a valóságban csak 1-2 százalék lépi meg.

 

A hitelezés beszakadása nem csak a lakossági ingatlanpiacot rengeti meg, a legutóbbi hitelválsághoz hasonlóan állhat le az újépítésű ingatlanok építése, azaz azok a nagyberuházások, amelyek – többek között – arra hivatottak, hogy javítsák az általános lakásállományt.

 

A hitelezés felgyorsításának és népszerűsítésének érdekében 7 pontos javaslatcsomaggal fordultak a szakmai szervezetek a gazdasági tárcához. Szeretnék elérni többek között, hogy legyen a folyamat digitalizálva, egyszerűsítve és a kapcsolódó szolgáltatások, így a közjegyzői díjak is csökkenjenek.

 

(Kiegészítés: az adást a kormány CSOK Plusszal kapcsolatos bejelentése előtt rögzítettük)

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Vonzó a lakáshitel, csak nem ilyen kamattal – Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu vezetője

Több mint tízéves mélypontra jutott a polgárok lakáshitel felvétele – erről számolt be korábban, statisztikai adatokra hivatkozva a Bankmonitor.hu. A portál vezetője, Sándorfi Balázs...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.