Ötmilliónál is többet zsebre rakhatott egy elismert szülész
Ötmilliónál is többet zsebre rakhatott egy elismert szülész

Ötmilliónál is többet zsebre rakhatott egy elismert szülész

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi közgazdász véleménye szerint azzal, hogy egységes béremelést hajtottak végre, megszűnt a pénzügyi motiváció az orvosok egy részénél, hogy a minimumnál többet tegyenek.
Gáll Csongor, 2023. december 5. Fotó: Economx

A legnagyobb és legégetőbb probléma az alapellátásban van, ahol jelenleg több, mint 800 háziorvos hiányzik, ami 10 százalékot meghaladó hiány, de ez csak egy az egészségügyi rendszer alapvető gondjai közül. Rékassy szerint bár rendezte a kormány az orvosok bérét, de ezzel sem azt nem érte el, hogy a korábban elvándorolt kollégák hazajöjjenek, sem pedig azt, hogy a magán egészségügy elszívó ereje csökkenjen. 

A szakember szerint ráadásul a többi egészségügyi dolgozó bérét nem, vagy nem számottevő mértékben emelték, így a következő 5-10 évben már a megszokott szakemberhiánynál is rosszabbat tapasztalhatunk meg.

A legnagyobb probléma, hogy bár az egészségügy helyzete mindenkit érint, mégsem valósult meg stratégiai átalakítás a rendszerváltás óta, sőt a helyzet méltánytalan voltát jelzi, hogy jelenleg önálló minisztériuma sincs.

Az állam jelenleg a GDP 5 százalékát költi az egészségügy finanszírozására, ez pedig jelentősen alacsonyabb az uniós átlagnál.

Podcast az Economx-en, válogatás a korábbi epizódokból:

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Ötmilliónál is többet zsebre rakhatott egy elismert szülész

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi közgazdász véleménye szerint azzal, hogy egységes béremelést hajtottak végre, megszűnt a pénzügyi motiváció az orvosok egy részénél, hogy a ...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.