Ezért mentek csődbe a napelemes cégek Magyarországon
Ezért mentek csődbe a napelemes cégek Magyarországon

Ezért mentek csődbe a napelemes cégek Magyarországon

A napelemes pályázatok bonyolultsága és az elszámolás elhúzódása miatt az utolsók között vagyunk a kontinensen a megújulóenergia-termelésben – világított rá a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke az Economx podcastjában. Kiss Ernő szerint ráadásul a kivitelező cégek egy jelentős része kiszorult az újabb pályázatokból, de voltak, akik csődbe is mentek az elmúlt években, mert egyszerűen nem fizették ki őket időben.
Gáll Csongor, 2024. január 19. Fotó: Economx / Economx.hu - Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke

A január 15-én indult Napenergia Plusz pályázat sem plusz kormányzati forrás bevonását jelenti, pusztán egy 2021-es pályázat folytatása, kevésbé jó anyagi feltételek mellett, mondta el a szövetség elnöke. Kiss azt is hozzátette:

felére csökkent a kivitelezésre pályázó cégek száma, mivel a beruházások megelőlegezése a kkv-k számára nem gazdálkodható ki.

Előzetesen is nagy érdeklődésre számítottak, arra viszont nem, hogy az központi informatikai rendszer nem bírja a terhelést, így az előregisztrációs folyamat akadozott. Ennek ellenére is meghaladta a 17 ezret a pályázók száma, ez ugyanakkor nem jelent automatikusan sikeres pályázatot, ráadásul a számítások szerint 15400 pályázatra elegendő a keretösszeg.

Érdemben változhat még ebben az évben a tavaly módosított elszámolás, miután a kormány elvi támogatásáról biztosította a szövetséget egy új rendszer kidolgozásában. Az új struktúra értelmében nem köteleznék a háztartásokat arra, hogy bruttó 5 forintos áron értékesítsék a többlettermelést, azt piaci áron kereskedő szolgáltatóknak is eladhatják majd, ugyanakkor ennek a részletszabályozására még várni kell.

Kiss Ernő felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki gondolkodjon el a telepítésen, aki elképzelhetőnek tartja a rezsicsökkentés megszűnését, vagy átalakítását a közeljövőben.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Ezért mentek csődbe a napelemes cégek Magyarországon

A napelemes pályázatok bonyolultsága és az elszámolás elhúzódása miatt az utolsók között vagyunk a kontinensen a megújulóenergia-termelésben – világított rá a Magyar Napelem...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.