Ma már nem az utódlás a kulcs a családi vállalkozásoknál
Ma már nem az utódlás a kulcs a családi vállalkozásoknál

Ma már nem az utódlás a kulcs a családi vállalkozásoknál

Évszázadok óta működő rendszer dőlt meg az elmúlt évtizedekben, ami a családi vállalkozásokat illeti - erről beszélt az Economx podcastjában Kürti Tom, aki az édesapja által felépített céget gondolta újra. Ma már a saját üzlete mellett kifejezetten a családi cégekkel foglalkozik, generációk sikeres együttműködéséért dolgozik.
Magyar Márton, 2024. április 2. Fotó: Economx / Economx.hu

Amikor utoljára volt valódi tapasztalat a családi vállalkozások generációváltásával kapcsolatban, akkor az egyértelmű cél az utódlás volt, de ez mára sok szempontból megváltozott. A legkomolyabb feladat, hogy a családot, a vállalkozást, a tulajdonosi köröket óhatatlanul szét kell választani. Kürti Tom a külföldi tapasztalatok alapján megtanulta, hogy a hasonló helyzetben élő vállalkozók nem konkurenciái egymásnak, sőt ennek inkább az ellenkezője érvényesül: abban érdekeltek, hogy segítség egymást a felhalmozott tapasztalattal.

 

rendszerváltás környékén indult családi vállalkozások számára már aktuális a generációváltás, ugyanakkor ezt kizárólag segítséggel és az ezzel kapcsolatos támogatással lehet működőképesen, hosszútávon megoldani. A magyar alkotó vállalkozók számára valós kihívást jelent, hogy a felelősséget át tudják adni a fiatalabb generációnak.

Több archetípus azonosítható, hogy az alapítók miként állnak hozzá a váltáshoz, ugyanakkor a jelenlegi döntéshozóknak nem áll rendelkezésére minta, köszönhetően a szocializmusnak. Az akkor meglévő tudás ugyanakkor szintén nem hasznosítható jelenleg, hiszen a a technológia és a gazdaság átalakulása előre nem látható módon, váratlan kihívásokat okozott.

Kürti Tom lesz az egyik előadója a Business Talks '24 konferenciájának, április 15-én. Az Economx üzleti konferenciájára jegyek még korlátozott számban kaphatóak.

 

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Ma már nem az utódlás a kulcs a családi vállalkozásoknál

Évszázadok óta működő rendszer dőlt meg az elmúlt évtizedekben, ami a családi vállalkozásokat illeti - erről beszélt az Economx podcastjában Kürti Tom, aki az édesapja által...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.