Így őrjítette meg a puritán Hollandiát a tulipánláz – Pásztor Szabolcs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Így őrjítette meg a puritán Hollandiát a tulipánláz –  Pásztor Szabolcs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense

Így őrjítette meg a puritán Hollandiát a tulipánláz – Pásztor Szabolcs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense

Kis túlzással hamarabb voltak pénzügyi válságok, minthogy megjelent volna a pénz. A kereskedelem természetes velejárója, hogy időről-időre beköszönt a válság. A Krach podcastjának mostani vendége Pásztor Szabolcs közgazdász volt, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és az Oeconomus gazdaságkutató alapítvány vezető elemzője.
Horváth Tibor, 2023. október 5. Fotó: Economx

A 17. században Hollandia a szorgos és puritán életmódot folytató polgárainak köszönhetően kiemelkedően fejlett országgá vált. Ekkoriban a cserekereskedelem és a mezőgazdaság volt a leginkább jellemző tevékenység. Ekkortájt jelentek meg a Kínából származó tulipánhagymák, amelyek rövid idő alatt igen népszerűvé és státuszszimbólummá váltak.

A tulipánlázat a végtelen kereslet váltotta ki, ami nagyon megnövelte az árakat. A tulipánláz végefelé gyakran megközelítette a 20 ezer guldent, ami mai értéken 1,2 millió dollárt érne, amiből ma luxuspalotát lehetne venni. A hollandok ezt úgy érzékelték akkoriban, hogy egy különleges hagyma vásárlásával egy egész élet jövedelme bebiztosítható. Megjelentek az ügyeskedők is, akik a házukat is eladták azért, hogy különleges tulipánhagymához juthassanak.

Egy kisebb hagyma, amely elfagyhatott télen, komoly kockázatot jelentett például egy ingatlanbefektetéshez képest. A 17. században az egyének pénzügyi tudatossága és tájékozottsága jóval alacsonyabb szintű volt, mint napjainkban. A hatalmas nyereségvágy sok embert eltántorított attól, hogy racionális döntéseket hozzon.

  • Mit kellett adni cserébe 1636-ban egy nagyon keresett tulipánhagymáért a 2500 gulden mellett?
  • A hagymák árának későbbi bezuhanása milyen hatással volt Hollandiára?
  • Hogyan hatott a ráeszmélés a keresletre és a munkaerőpiacra?
  • Meddig tartott a tulipánválság?

Mindezekre a kérdésekre választ ad az Economx gazdasági podcastje, a Krach.

Ebben az időszakban egy tulipánhagyma nagyjából fél guldenbe került, ami tetemes összeg. Egy átlagos holland munkavállaló havi keresete ekkoriban 24 gulden volt. A gazdag tőkések nagy értékű tulipánhagymákat adtak a dolgozóik kezébe. Minél több és különlegesebb hagyma telepítése volt a cél a kertekben – mesélte a Krach podcast vendége, Pásztor Szabolcs gazdasági elemző.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Így őrjítette meg a puritán Hollandiát a tulipánláz – Pásztor Szabolcs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense

Kis túlzással hamarabb voltak pénzügyi válságok, minthogy megjelent volna a pénz. A kereskedelem természetes velejárója, hogy időről-időre beköszönt a válság. A Krach podcastjának...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.