Nincs mese, nagyon feltértékelődött a szakképzés az elmúlt évtizedben
Nincs mese, nagyon feltértékelődött a szakképzés az elmúlt évtizedben

Nincs mese, nagyon feltértékelődött a szakképzés az elmúlt évtizedben

A szakmai versenyek rendkívül fontosak, mert segítenek egy olyan utánpótlás képzésben, amely garantálja a minőséget – közölte Versits Tamás a Napi.hu videó podcastjában. A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke elmondta, hogy a nagy versenyeket úgynevezett tréningversenyek előzik meg, ahol a résztvevők éles körülmények között tehetik próbára a tudásukat.
Gáll Csongor, 2023. augusztus 31. Fotó: Napi.hu / Economx.hu

 

Akik bekerülnek egy ilyen programba és ki választják őket, hogy képviseljék Magyarországot egy megmérettetésen – legalább egy, de akár két évig is részesei lesznek vagy versenyzőként, vagy segítőként. A szakember arról is beszélt, hogy egyes szakterületeken a jó eredményt elérő versenyzők automatikusan mestervizsgát tehetnek. Ezzel már húszas éveik elején megszerezhetik azt a szakmai rangot, amit más tanulóknak csak sokkal később sikerülhet elérni. Arról nem beszélve, hogy ezzel együtt saját jogon alapíthatnak majd vállalkozást is.

Versits Tamás arról is beszélt, hogy

a szakmunkák jelentősen felértékelődtek az elmúlt években: ott volt például a Covid-járvány időszaka, amikor akár egy évet is várni kellett egy jó szakemberre.

Szóba került az is, hogy azok a szakemberek, akik minőségi alapanyagokkal, szerszámokkal és jó szakmai felkészültséggel rendelkeznek egyszerűen nem tudnak ,,olcsón” dolgozni, hiszen a megbízható és felkészült munkavégzéshez rengeteget kell egy vállalkozásba fektetni. Azok a munkavállalók, akik másnapra, vagy pár napra tudnak időpontot adni, ott érdemes elgondolkodni a megbízhatóságukon – tette hozzá.

Szerencsére nagyon sokan jelentkeznek szakképzésre, ami az elmúlt már trendnek is tekinthető – közölte a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. Versits Tamás ugyanakkor arról is beszélt, hogy szaktanárból hiány van az iskolákban, ami viszont elég nagy probléma: mivel a megfelelő tudást csak a jól felkészült oktatókkal lehet átadni, csak ők képesek naprakész iparosokat kinevelni.

 

 

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Nincs mese, nagyon feltértékelődött a szakképzés az elmúlt évtizedben

A szakmai versenyek rendkívül fontosak, mert segítenek egy olyan utánpótlás képzésben, amely garantálja a minőséget – közölte Versits Tamás a Napi.hu videó podcastjában. A Magyar...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.