Az Izraelt ért támadás háborút hozhat Irán és az USA között – Tatár Mihály, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője
Az Izraelt ért támadás háborút hozhat Irán és az USA között –  Tatár Mihály, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője

Az Izraelt ért támadás háborút hozhat Irán és az USA között – Tatár Mihály, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője

Nem érdemes az eddigi tapasztalatokra alapozni, ha szeretnénk előrevetíteni, hogy mikor csillapodhatnak az Izrael és a Hamász közötti katonai konfliktus gazdasági hatásai. Nem pusztán az olaj árát befolyásolja majd a konfliktus, hanem globálisan is érezteti a hatását – mondta el az Economx.hu podcastjában Tatár Mihály, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője. Véleménye szerint a legnagyobb geopolitikai bizonytalanságot az Ábrahám szerződések további sorsa okozza majd.
Gáll Csongor, 2023. október 17. Fotó: Economx / Economx.hu

Egyértelműen nem volt véletlen a támadás időpontja, de nem csak szimbolikus jelentősége volt, hanem gazdasági megrekedést is okoz a konfliktus, hiszen sok éves csúszással ugyan, de célegyenesbe érkeztek az Ábrahám megállapodásokkal kapcsolatos tárgyalások.

Ez azért volt kiemelten fontos, mert a térség országainak gazdasági fejlődését a leginkább az akadályozta, hogy kiegyensúlyozatlan volt az országok közötti diplomáciai viszony. A mindenki számára kifizetődő együttműködés nem csak a térség számára előnyös, hasonlóan motivált volt a megállapodásban az Egyesült Államok és az EU.

Ennek leginkább az áll a hátterében, hogy kiemelkedően magas befektetésre alkalmas tőke áll rendelkezésre a Közel-Keleten, ráadásul nem küzdenek demográfiai problémákkal, ellentétben a nyugattal.

 

Mindezen szempontok mellett a nyersanyaghiánnyal küszködő Európa is kalkulált a térség nyersanyagainak felhasználásával, ráadásul a helyben szükséges infrastrukturális bővítések is fellendítenék az EU és az USA recesszióba hajló építőiparát.

Az átlagember számára jelenleg egyedül az olaj árán keresztül érzékelhető a háború gazdasági hatása – erről beszélt Tatár Mihály, ugyanakkor egy esetleges eszkaláció esetén előfordulhat olyan geopolitikai helyzet, amely nem pusztán az árakra, hanem az ellátás biztonságára is azonnali hatással van. 

A jelenlegi helyzetben nem kiszámítható, hogy a folyamatok merre mutatnak, ugyanakkor a gazdaság vezető szerepelői jelenleg is több, alternatív forgatókönyvvel számolnak.

Tatár Mihály szerint a legrosszabb forgatókönyv egy háború Irán és Egyesült Államok között, ugyanakkor ennek elkerüléséért a nyugati diplomácia mindent meg fog tenni.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Az Izraelt ért támadás háborút hozhat Irán és az USA között – Tatár Mihály, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője

Nem érdemes az eddigi tapasztalatokra alapozni, ha szeretnénk előrevetíteni, hogy mikor csillapodhatnak az Izrael és a Hamász közötti katonai konfliktus gazdasági hatásai. Nem pusztán az...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.