Luxus sportkocsikon, jachtokon pásztáz a kamera, a cikázó képek irigylésre méltó gazdagságot sugallnak, és mindez a miénk lehet – mantrázza a háttérből ismeretlen jótevőnk. Csak győzzük kivárni, mit kell tennünk mindezért. Mert a szóáradatban erről két perc elteltével sem kapunk információt. Valószínűleg valami ügynöki tevékenységre, pilótajátékra, jobb esetben valódibb passzív jövedelemszerzésre próbál rávenni.

Valami nem stimmel

A hallgatóban egy idő után szöget üt a gondolat, hogy vajon miért esett ránk a választása ennek a jótét léleknek? Csak nincs valami suskus a dologban? Lehet, hogy egy új pénzpiramist épít, és ebbe akar belerángatni, vagyis a pénzünkre utazik? Pedig de jó lenne egy kis passzív jövedelem. Jó, nem is kell napi ezer euró  (380 ezer forint), valószínűleg sokan akár a tizedével is kiegyeznének.

A passzív jövedelem

Passzív jövedelemnek nevezzük azokat a bevételeket, amelyek megszerzésére nem kell sok időt és energiát fordítani. A passzív jövedelem nyilvánvaló vonzereje, hogy anyagi biztonságot ad akkor is, amikor az egyéb jövedelmi források elapadnak.

Dől a pénz akkor is, amikor alszunk

Este lefekszünk, reggel felébredünk, álmunkban pedig szépen gyarapodott a bankbetétünk. Ezt a legendát sokan ismerik, de kevesen tapasztalták meg, pedig a szélhámos piramisjátékok okosságán túl csakugyan léteznek passzív jövedelemforrások, amelyekhez azonban befektetés szükségeltetik.

Ingatlan bérbeadás

Szerencsés esetben lehet az embernek olyan ingatlanja, amit nem használ. Ilyenkor az eladása helyett érdemes azt kiadni, mert a lakbér-bevétel havi rendszerességgel gyarapítja a passzív jövedelmet. 

Influenszerkedés

Aki a közösségi médiában megfelelően nagy követőtáborral rendelkezik, influenszer lehet, és céges együttműködésekkel jövedelemre tehet szert. Az infuenszerkedés voltaképpen befolyásolást jelent, olyan emberekre használják ezt a szót, akik népszerűségük által hatással vannak követőik döntéseire.

Online oktatás

Ha valaki kiemelkedő tudással rendelkezik egy adott szakterületen, online tanfolyam készítésével juthat passzív bevételhez. Tanfolyamot lehet indítani saját weboldaladon, illetve online oktatási platformon egyaránt.

Webshop

Egy internetes bolt nyitása és az abból származó jövedelem akkor válhat passzív jövedelemforrássá, ha a tulajdonos vállalkozó alkalmazottakat veszel fel, akiknek a bérét kitermelik a webshop értékesítései.

Hirdetés

Egy népszerű blog vezetésével, írásával a weboldaladon elhelyezhető hirdetések jelentős passzív jövedelmet generálhatnak. 

Saját autó felmatricázása

Az autó tulajdonosa ilyenkor egy vállalkozás hirdetési felületeként bocsátja áruba a járművét. A gépkocsi tulajdonosa jutalékot kap a hirdetett a cégtől, többnyire egy reklámügynökség közvetítésével.

Állampapír

Aki nem akar a fentiekhez hasonló kockázatot vagy tevékenységet vállalni, állampapírokba fektetheti a pénzét, ami annyit tesz, hogy az ember „kölcsön ad” az államnak, amiért cserébe a lekötési idő lejártával hozamot lehet elérni.

Sokan nem ismerik a lehetőséget

Egy online felmérés tanúsága szerint a magyar felnőtt lakosság 52 százaléka nem ismeri a passzív jövedelem fogalmát, bár a definíció tisztázását követően a megkérdezettek háromnegyede már tudott mondani ilyen bevételi formákat.

A válaszadók 67 százaléka számára a lakásbérbeadás volt a legismertebb passzív jövedelem, a pénzügyi befektetéseket 46, a tőzsdét 43 százalék, a saját internetes vállalkozást 41 százalék azonosította passzív bevételt generáló lehetőségként.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a passzív jövedelmi forrásokat ismerők 25 százaléka profitál saját passzív jövedelméből. A teljes online elérhető lakosságra vetítve nagyságrendileg 1,2 millió ember van az országban, aki rendelkezik a fizetése melletti extra bevétellel.

Többségüknek pénzügyi befektetéseik vannak, amelyet az ingatlan-bérbeadás követ. A harmadik helyen holtversenyben áll a kriptovaluta-bányászat és -kereskedelem, illetve az MLM, vagyis multi-level marketing típusú ügynöki tevékenység.