A Morgan Stanley szerint az amerikai piacokon a lakossági befektetők adják a tőzsde kereskedési volumen mintegy 10 százalékát. Bár a magyarok a kutatások szerint sokkal kevésbé aktívak a részvénybefektetések terén, a kereskedő applikációk és online platformok térnyerésével, valamint az állampapírok hozamának csökkenésével egyre többen próbálnak szerencsét a tőzsdén. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne a fent említett 70 százalékba tartozzunk, és sikeresek legyünk a részvényeinkkel?

 

Befektetés vs. Kereskedés

A szakértők szerint a tőzsdén kétféle tevékenységet végezhetünk:

  • kereskedést,
  • valamint befektetést.

Ezeket elsősorban az időskála miatt különböztethetjük meg egymástól, míg a befektetők a vállalatok hosszútávú (több éves, akár évtizedes) kilátásait helyezik előtérbe a döntéshozatalnál, addig a részvénykereskedéssel foglalkozók a rövidebb távú (hónapos, hetes, akár napon belüli) árfolyammozgásokat igyekeznek kihasználni.

Hosszútávú befektetőként tehát nem feltétlenül kell azzal foglalkoznunk, hogy a frissen vásárolt részvényünk árfolyama hogyan alakul az elkövetkezendő napokban.

NEM KELL A KARDUNKBA DŐLNI, HA NÉHÁNY SZÁZALÉKOT ESIK, ÉS PEZSGŐT SEM KELL BONTANI, HA EMELKEDIK AZ ÉRTÉKE.

A lényeg, hogy az általunk választott hosszú időskálán a vállalat megbízhatóan jól teljesítsen, ezt pedig némi ingadozással le fogja követni a papírok árfolyama is. Ha igazán jó befektetőkké szeretnénk válni, nagyobb figyelmet kell szentelnünk a vállalatok fundamentális elemzésének, meg kell tanulnunk értelmezni a negyedéves pénzügyi jelentéseket és a vállalatértékelés különböző módjait.

Kereskedőként azonban egészen más helyzettel állunk szemben. Ha a rövid időtávú mozgásokból szeretnénk előnyt kovácsolni, végzetes kimenetelű lehet, ha a részvényvásárlásunk után beszakad az árfolyam, míg egy gyors emelkedés hatására akár rövid idő alatt is hatalmas hozamot érhetünk el.

HA SIKERESEN SZERETNÉNK KERESKEDNI, FIGYELEMMEL KELL KÖVETNÜNK A HÍREKET, AZ AKTUALITÁSOKAT ÉS TRENDEKET, HISZEN RÖVID TÁVON EZEK VANNAK NAGYOBB HATÁSSAL A PAPÍROK ÉRTÉKÉRE,

valamint érdemes megbarátkozni az árfolyamgrafikonok technikai elemzésével is.

A befektetők és kereskedők csoportja tehát ugyanazon a pályán játszik, de sokszor ellentétes fókusszal, vagy érdekeltséggel. Ez pedig nagy lehetőségeket rejt mindkét kör számára, így ha ügyesen sáfárkodunk, tiszteletre méltó hozamot érhetünk el a beforgatott pénzünkön.

Hol a hiba?

A tőzsdei kereskedés logikája egy mindenki számára érhető gondolat: vedd meg olcsón, add el drágán és tedd zsebre a profitot. Ha ez ilyen egyszerű, hogy lehet, hogy ennyi magánbefektető folyamatosan pénzt bukik a tőzsdén?

A Capital.com 2021–es elemzése arra mutat rá, hogy

A MAGÁNEMBERKÉNT TŐZSDÉZŐK SIKERTELENSÉGEI ELSŐSORBAN PSZICHOLÓGIAI OKOKRA VEZETHETŐK VISSZA.

Az ügyfeleink jellemzően túl sokáig ragaszkodnak a veszteséges pozícióikhoz, míg a nyerőket túl hamar bezárják, hogy biztosítsák a nyereséget – mondta Arty Rusetski, a Capital vezető adatelemzője. 

Ez a diszpozíciós elfogultság arra készteti a kezdő tőzsdézőket, hogy túl hamar eladják azokat az értékpapírjaikat, amelyek felértékelődtek, hogy minél hamarabb profitot realizáljanak, valamint hogy a kelleténél tovább megtartsák a mínuszos pozícióikat, hogy elkerüljék a veszteséget, ám jellemzően ezeket csak még nagyobb árfolyamesések szokták követni.

Mit tehetünk a siker érdekében?

Mielőtt belevágnánk a tőzsdézésbe, mindenképpen érdemes eldönteni, hogy milyen időtávon szeretnénk megforgatni a tőkénket, azaz mennyi időre tudjuk, vagy szeretnénk nélkülözni a kockára tett pénzt. Elsősorban ez fogja meghatározni, hogy befektetői, vagy kereskedői szemlélettel érdemes hozzáállni a piachoz. Amennyiben ez megvan, el is tudjuk kezdeni képezni magunkat a megfelelő irányban, a világhálón rengeteg formális és nemformális oktatóanyag elérhető minden témában, legyen az részvények fundamentális vagy technikai elemzése.

Szintén fontos, hogy megértsük az értékpapír piacok pszichológiáját (a bikapiac pszichológiai aspektusairól itt írtunk).

A KERESKEDÉS ÉS BEFEKTETÉS SORÁN RENGETEG INFORMÁCIÓT KELL FELDOLGOZNIA AZ AGYNAK, ÍGY SAJNOS ELKERÜLHETETLENEK A KOGNITÍV TORZÍTÁSOK.

Pénzügyekben igyekezzünk mindig hideg fejjel, érzelemmentesen döntéseket hozni, hiszen több kutatás megmutatta, hogy sok magánbefektető sikertelensége lelki okokra vezethető vissza.

Amennyiben tényleg komolyan gondoljuk, a legtöbb kereskedő applikáción, vagy online brókernél nyithatunk demo számlát, ahol valós árfolyamokon, de játékpénzzel próbálhatjuk ki a kereskedést. Ez nem csak azért hasznos, mert valódi tét és a pénzünk kockáztatása nélkül próbára tehetjük magunkat a tőzsdén, de megismerkedhetünk a kereskedés technikai aspektusával (különböző típusú megbízások, long és short pozíciók, stb.) is.

Ne feledjük, minden befektetés kockázatokat rejt magában, garancia sehol nincs a sikerre, és rajtunk kívül álló körülmények miatt is nagy mínuszba kerülhet a számlánk. A hozam és a kockázat általában együtt jár, de tartsuk észben, hogy csak akkora tőkét érdemes befektetni, ami mellett nyugodtan tudunk aludni.

Cikksorozatunk következő részében bemutatunk néhány befektetési stílust és technikát, amit a Wall Street nagyágyúi rendszeresen használnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!