Az európai előírások szerint minden évben összefoglaló kimutatást kell a bankoknak küldeniük az ügyfeleiknek, amelyeknek tételesen kimutatják a felszámolt díjakat és költségeket. A BiztosDöntés.hu szerint azonban a forintra lebontott költségek minden eddiginél komolyabb mértékben drágulhatnak, mivel a 2023-as infláció mértéke várhatóan 18 százalék körüli lesz, ami a bank díjakon érezteti majd a hatását.

Gergely Péter pénzügyi elemző szerint tavaly a bankok döntő többsége, élve a lehetőségeivel, majdnem a maximális, 14,5 százalékos mértékben emelte díjait, idén azonban ennél mérsékeltebb emelkedés várható. Az elemző szerint pedig a költségek emelkedését a bankok másképp nem is tudják fedezni, amíg a számlatulajdonosok közel 40 százaléka mindössze havi 5 tranzakciót végez. A hazai bankhasználat továbbra is messze van az európai átlagtól.

Kis tudatosság, sok spórolás

A drágulás ellenére azonban így is sokat spórolhatnak a felhasználók. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint ugyanis a nem tranzakcióhoz kapcsolódó bevételek messze a legnagyobb mértékben, 90 százalékkal drágultak az elmúlt időszakban, míg a számlavezetéshez és a kártyakibocsátásokhoz kapcsolódó díjak 12,2, illetve 9,6 százalékkal.

2023. július 1-től a bankoknak kötelezően kínált alapszámla maximális havidíja a bruttó minimálbér 1,5 százalékáról 0,5 százalékra csökkent, így az alapszámla átlagos számlavezetési havidíja, a megfelelő számú ingyenes szolgáltatásokkal, 3 ezer forintról ezer forintra csökkent.

Ez azt jelenti, hogy 4 millió ügyfél banki költsége 15 százalékkal lenne kevesebb, azaz a felhasználók 60 százaléka, ha alapszámlára váltanának.

A jegybank közleménye szerint az egyik legegyszerűbben kiiktatható, nem tranzakcióhoz köthető díj a banki SMS szolgáltatás, melyet a mobilapplikációk ingyenes push-értesítései válthatnak ki. Ezzel átlagosan évi 6390 forintot takaríthatunk meg.

Idén minden megváltozik: gyorsabb fizetés kell

Jobb, gyorsabb és biztonságosabb fizetés és globalizáció korlátok nélkül – ezek a legfontosabb bankolási trendek 2024-ben--->