Az összeurópai STOXX 600 index 0,71 százalékos, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 1,05 százalékos csökkenéssel kezdte a csütörtöki kereskedést. Londonban az FTSE 100 index 0,51 százalékkal, a frankfurti DAX 1,06 százalékkal, a CAC 40 Párizsban 1,01 százalékkal kezdett alacsonyabban.

A milánói tőzsde 0,64 százalékos, a madridi 0,58 százalékos indexcsökkenéssel kezdte a csütörtöki kereskedést.

Az olaj ára az előző napi 2,0 százalékos emelkedésből csütörtökön közel 1,0 százalékot visszavett. Az olaj ára ellátási aggodalmak és a világgazdasági fellendüléssel szemben támasztott kételyek miatt az év eleje óta már 13 százalékkal emelkedett.

Olcsóbb lett az olaj, tovább drágult az arany

Az amerikai WTI nyersolaj ára 0,98 százalékkal állt alacsonyabban az európai piacok nyitásakor a nemzetközi kereskedelemben hordónként 84,55 dolláron. A Brent ára 0,70 százalékkal csökkent 89,50 dollárra.

Az arany ára emelkedett és öt havi csúcsnál jár. Az arany ára egyrészt a fokozódó geopolitikai feszültség idején betöltött értékőrző szerepének köszönhetően emelkedik. Másrészt azért, mert szakértői prognózisok szerint növekedés előtt áll az elektronikai ipar nemesfém kereslete.

Az arany spot ára 0,30 százalékkal emelkedett 1985,62 dollárra.

A dollárindex emelkedik és két heti csúcsnál tart: 0,26 százalékkal emelkedett 106,80 pontra.

Az euró árfolyama csökkent.

Piaci várakozások szerint az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülésén nem változtat az irányadó eurókamaton. Az eurót 1,0539 dolláron jegyzik 0,22 százalékkal alacsonyabban.

Soha nem volt még ennyire nyomasztó Amerika fölénye

Rekordmagasságba emelkedett idén az amerikai tőzsdék súlya globális összevetésben. A nyereségek kizárólag a hét legnagyobb amerikai cég szárnyalásának voltak köszönhetők, csalódniuk kellett azoknak, akik más piacokat választottak, csak azért mert azok olcsóbbak. Bővebben >>>

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!