A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 331,11 pontos, 0,57 százalékos emelkedéssel, 58 020,37 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 26,2 milliárd forint volt, a vezető részvények többnyire erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a BÉT a Magyar Telekom teljesítményének köszönhetően felülteljesített nemzetközi viszonylatban. A szektort érintő különadók megszűnéséről szóló hírek adtak lendületet a részvénynek – idézte fel.

Közleményük szerint

a távközlési cég 123 milliárd forintot fektet be vezetékes- és mobil hálózatfejlesztésbe a 2024-2027 közötti időszakban.

A társaság vállalja, hogy 1 millió háztartást lefedő gigabitképes sávszélességet biztosító vezetékes hálózatot építi ki 4 év alatt, így 2027 végére 4,5 millió felhasználó számára teszi elérhetővé az infrastruktúrát. Emellett 2026-ra 99 százalékra növeli az országos 5G lakosságszám arányos kültéri lefedettséget.

Az elemző szerint a Richter papírok jobban is teljesíthettek volna, hiszen a nap folyamán a gyógyszeripari céget érintő kedvező hírek jelentek meg. Emlékeztetett arra, hogy az európai gyógyszerügynökség pozitív véleményt adott ki a vállalat egyik nőgyógyászati készítményéről.

A hangulat az európai tőzsdéken általánosan kedvező volt pénteken, amit Sághy Balázs azzal magyarázott, hogy az Európai Központi Bank a várakozások szerint leáll a további kamatemelésekkel.

A vezető részvények közül

  • Mol 34 forinttal, 1,25 százalékkal 2762 forintra erősödött, 5,4 milliárd forintos forgalomban;
  • az OTP-részvények ára 15 forinttal, 0,10 százalékkal 14 695 forintra nőtt és ezzel beállította éves csúcsát, forgalma 12,8 milliárd forintot tett ki;
  • Magyar Telekom árfolyama 50,0 forinttal, 10,53 százalékkal szintén éves csúcsot jelentő szintre, 525 forintra emelkedett, forgalma 2,1 milliárd forint volt;
  • Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,43 százalékkal 9200 forintra csökkent, a részvények forgalma 4,5 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4782,62 ponton zárt pénteken, ez 28,29 pontos, 0,59 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!