Erős, mintegy 15 százalékos gyengülést mutatott reggel 9 órakor a moszkvai tőzsde irányadó indexe a csütörtöki kereskedés nyitásakor az amerikai bejelentés hatására.

Erre válaszul még a szankciók bejelentése után szerdán közölte az orosz tőzsde, hogy felfüggeszti a dollár és az euró kereskedését, így a központi tőzsdén keresztül már nem kereskedhetnek ezzel a két devizával a bankok és a befektetők.

A jegybank a közleménye alapján mostantól a banki adatok és a digitális tőzsdén kívüli kereskedési platformoktól kapott információk alapján határozza meg a dollár és az euró rubelhez mért hivatalos árfolyamát.

Az MTI azt írja, hogy az orosz jegybank közlése szerint a magáncégeket is a cégeket a döntés nem érinti, azok továbbra is kereskedhetnek dollárral és euróval.

Elvira Nabiullina, az orosz jegybank vezetője még decemberben nyilatkozott arról, hogy Oroszország devizakereskedelmének több mint fele a tőzsdén kívüli piacon zajlik, ha pedig a szankciók miatt a tőzsdei kereskedés technikailag lehetetlenné válna, akkor ez nem fogja a rubel árfolyamát jelentősen befolyásolni.

A reggeli szakadás óta az orosz rubel a délutáni órákra már korrigált, az euró 92,67 rubelról azóta már közel 96 rubelre változott.

Ultimátumot adott Bulgária a Gazpromnak: 400 millió eurót követelnek

Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!