Kínai cégek egy csoportja azt vizsgálja, hogy egy észak-kínai tárolóban miért csak az általuk finanszírozott rézkoncentrátum egyharmada áll rendelkezésre.

Több mint egy tucat, többségében állami tulajdonú vállalat kereskedői gyűltek össze ezen a héten a kínai Qinhuangdao városában, mivel tudomást szereztek a készlethiányról, emiatt pedig aggályok merültek fel a hitelfelvevő pénzügyeivel kapcsolatban – írta a Bloomberg nyomán az Index.

A csoport összesen 300 ezer tonna koncentrátumra tart igényt körülbelül 5 milliárd jüan (jelenlegi árfolyamon 287,7 milliárd forint) értékben, azonban csak 100 ezer tonna van a raktárban. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 490 millió dollár (jelenlegi árfolyamon 190,5 milliárd forint) a hiányzó mennyiség értéke.

A Hebei tartománybeli rézzel kapcsolatos botrány alig néhány hónappal azután robbant ki, hogy Dél-Kínában is ehhez hasonló ügyre derült fény, ott egy egymilliárd dolláros hitellel finanszírozott alumíniumkészletből hiányzott meg nem határozott mennyiség.

A mostani eset középpontjában a Huludao Risun Trading Co. nevű cég áll. Ez egy közepes méretű kereskedő, évente 800 ezer és 1 millió tonna közötti mennyiségű rézkoncentrátumot importál, ezt pedig a kínai kohók között osztja szét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!