A gyakorlatilag tavaly október óta folyamatosan tartó részvénypiaci áremelkedés olyan pozíciózárási hullámot eredményezett a múlt héten, amire a 2021-es nagy shortzárási hullám óta nem volt példa a Wall Streeten  – írja befektetési banki adatokra hivatkozva a Bloomberg.

JP Morgan fedezeti alapokat kiszolgáló prémium-bróker üzletágának adatai szerint a pozíciózárásoknak köszönhetően akkora volt az ügyfelek részvényforgalma, amire idén még nem volt példa. A Morgan Stanley szintén fedezeti alapokat kiszolgáló üzletága hasonló jelenségről számolt be a pozícióleépítések terén, igaz egy kicsit kisebb aktivitással. A Goldman Sachs jelentése szerint az utolsó 14 kereskedési napból 12-ben ügyfelei csökkentették kitettségüket a részvénypiacon.

Ezek a jelenségek valamilféle hangulatváltást jelezhetnek előre a piacon, amely tavaly október óta 28 százalékkal emelkedett, miközben az S&P 500-as részvényindex már csak 200 pontra van attól, hogy teljesen letörölje a tavalyi medvepiacban elszenvedett veszteségeit.

Ennek a nagy emelkedésnek alaposan megágyazott a tavaly év végi szélsőségesen negatív hangulat. Akkor a befektetők többsége szinte biztos volt abban, hogy a nagy jegybankok kamatemelési recesszióba döntik az amerikai gazdaságot és a globális gazdaságban is visszaesést okozhatnak.

A gazdaság azonban ellenállt és a részvényárfolyamok is eközben egyre magasabbra és magasabbra kapaszkodtak az Egyesült Államokban. Most sokan arra a kérdésre keresik a választ, hogy a szélsőséges pesszimizmusból mostanra kialakult-e egy extrém optimista hangulat és elfogyott-e az a vételi erő, amely tovább táplálhatná a részvényárfolyam emelkedést.

A makro-alapok teletankolták magukat

A Morgan Stanley kereskedési csapata szerint az egyik vételi oldalon álló csoport mindenesetre lassan kifogyhat a munícióból. A szabályok által meghatározott makro-alapok, amelyek a volatilitás és trendjelzések alapján allokálnak, teljesen teletankolták magukat részvényekkel. Jelenleg többet tartanak belőle, mint az elmúlt 5 évben az idő 80 százalékában. Ezért a befektetési bank szerint megvan a veszélye, hogy ha váratlanul megnő a volatilitás, akkor ezek az alapok gyorsan eladókká válhatnak a piacon.

A megnövekedett kitettség miatt előfordulhat az is, hogy egy 5 százalékos S&P 500-as csökkenés a következő héten már 180 milliárd dollárnyi részvényeladást generál ennél a csoportnál. Ugyanakkor más piaci szereplőknél nem érezni a túlfeszítettséget. A hedge fundok átlagos részvénykitettsége például a múlt héten 49 százalékról 47 százalékosra csökkent.

Eric Boucher, a Renaissance Macro Research LLC értékesítési vezetője azt mondta, hogy személyes beszélgetései alapján a befektetők még mindig nem vettek fel igazán nagy pozíciókat a további részvényár-emelkedésre. Még mindig sokan aggódnak a makrogazdasági kép miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!