A befektetők kezdik végre megtalálni a kisebb vállalatok részvényeit is. Idén eddig ugyanis az volt a jellemző, hogy az amerikai tőzsdét a legnagyobb piaci értékű vállalatok részvényei húzták, amelyek többsége a technológiai szektorból került ki. A helyzet azonban fordulni látszik a kisebb kapitalizációjú cégeket nyomon követő Russel 2000-es részvényindex az Egyesült Államokban 13 százalékkal értékelődött fel októberi mélypontja óta, míg az MSCI Europe Small and Mid Cap Index 12 százalékkal nőtt a múlt hónap vége óta - írja elemzésében a Reuters.

Összességében még mindig nagy a lemaradás ebben a szektorban, hiszen a a nagyobb cégek részvényeiből álló S&P 500 19 százalékkal emelkedett az év eleje óta, a Russel 2000-es mindössze 5-öt. A helyzet Európában is teljesen hasonló a nagyobb cégek MSCI Europe indexe 12 százalékot, a kisebb cégeket reprezentáló MSCI index eközben csak 6-ot hozott.

Az alulteljesítés természetesen az árazásban is meglátszik különböző mutatók alapján most a kisebb és közepes kapitalizációjú részvények sokkal olcsóbbnak tűnnek, mint nagyobb társaik historikus összehasonlításban. Az LSEG Datastream szerint olyannyira, hogy például a várt eredmények alapján számolt árfolyam nyereség hányadosnál az értékelési olló a két piaci szegmens között soha nem látott nagyságúra nyílt. A kis kapitalizációjú cégeket követő S&P 600 P/E-je (árfolyam/nyereség) 13,7, szemben 18-as historikus átlagával, illetve az S&P 500-as index 19-es értékével.

Európában ez a tendencia ugyanakkor nem látszik, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a kontinens nagy cégek közül hiányoznak az igazán magas árazás mellett gazdát cserélő technológiai papírok

Az olcsóság mindenesetre kezdi meghozni a befektetők étvágyát, amely amúgy is megnőtt az elmúlt időszakban annak köszönhetően, hogy a piac egyre valószínűbbnek tartja, jövőre a nagy jegybankok elkezdenek egy kicsit lazítani a monetáris satun és végre csökkenni kezdhetnek a kamatok.

A hirtelen felerősödő kamatcsökkentési várakozásokról itt olvashat bővebben.

Az általános vélekedés szerint a hirtelen megemelkedő kamatok károsabbak a kisebb vállalatok számára, amelyek tevékenységüket sokkal nagyobb arányban finanszírozzák rövid lejáratú hitelekből, mint nagyobb társaik. Így most, hogy az infláció enyhülésével a kamat csökkentések is belátható közelségbe kerültek ebben a szegmensben nagyobb a megkönnyebbülés.

A kötvényhozamokban megindult csökkenés levegőhöz juttatta a kisebb cégeket -mondta Jack Ablin, a Cresset Capital befektetési igazgatója.

Ha teljesülnek a befektetők várakozásai és az amerikai gazdaság a globális gazdasággal karöltve a gyorsuló növekedést és lassuló infláció időszaka elé néz akkor indokolt lehet az optimizmus. A Morningstar Wealth adatai szerint a 70-es évek óta az ilyen időszakokban a Russel 2000 index átlagos éves hozama elérte a 25,2 százalékot szemben az S&P 500 17,3 százalékos teljesítményével.

Fundamentális oldalról is indokolt lehet a mozgás. Az elemzők előrejelzései szerint ugyanis a kisebb vállalatok egyrészt mennyire jutó nyereséggel jövőre 30 százalékkal növekedhet az idei 11 százalékos visszaesés után.

Mindennek alfája és ómegája az, hogy sikerül-e az amerikai gazdaságnak recesszió nélkül átvészelnie következő évet, mint ahogy azt jelenleg a legtöbben várják. Mégis recesszió következne, azt a kisebb cégek sokkal jobban megsínylik. A historikus adatok szerint ilyenkor általában 4-5 százalékkal szoktak a kisebb cégek index alulteljesíteni az S&P 500-at.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!