A cégcsoport profitja 44,8 milliárdra nőtt – mondta el Kistakács Tünde, az Opus Global Nyrt. pénzügyi igazgatója a cégcsoport szerdai háttérbeszélgetésén. Elmondta azt is, hogy a fő bevételi forrás az osztalékbevétel volt.

Az Opus pedig történelme során először fizet osztalékot, összesen 6,7 milliárd forintot, ami részvényenként körülbelül 10 forint lesz.

Arról is döntöttek a közgyűlésen, hogy 10-ről 20 százalékra emelik a saját részvények vásárlásának maximális szintjét, ami összesen legfeljebb 140 millió részvényt jelent.

A közgyűlésen a részvényesek körülbelül 73 százaléka jelen volt, a határozatokat egyhangúlag fogadták el.

„Jó hangulatú közgyűlés volt”

– összegzett Medgyesi Attila vezérigazgató-helyettes. 

A cégcsoport stratégiájáról elmondta, hogy felvázoltak egy EBITDA-pályát 2026-ig: 2022-t tekintik bázisévnek – ekkorra alakult ki a konszolidációs kör –, a következő években pedig két számjegyű növekedésre számítanak,

2026-ra pedig 110 milliárd forintos EBITDA-t céloztak meg.

Az osztalékról elmondta, hogy korábban úgy döntött a cégcsoport, hogy minimum a konszolidált adózott eredmény 15 százaléka lesz az osztalék – most is így határoztak.

A konszolidációs körben az ipari szegmens mindig is erős volt – például a Mészáros és Mészáros, amit a cégcsoport zászlóshajójának nevezett a vezérigazgató-helyettes –, a turizmuson belül a Hunguest a zászlóshajó, az élelmiszeriparra – ahol a 2010-es években indított zöldmezős beruházások értek be mostanra (gabona- és kukoricafeldolgozók) – pedig stratégiai ágazatként tekintenek. A cégcsoport negyedik lába az energetika (a Tigázon és a Titászon keresztül), ami a legfiatalabb ágazata az Opusnak. 

A Tigázról Medgyesi Attila elmondta, hogy a cég az országos gázelosztás 40 százalékáért felel. A két energetikai cégüknél a szinergiákban látnak még lehetőségeket, mert a földrajzilag nagy területen „fedik” egymást. Itt egy konkrét példát is említett: a két cég külön apparátussal olvasta-olvassa le a villany- és gázórákat – a vezérigazgató-helyettes szerint csak itt több száz millió forintot lehetne megspórolni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!