A páneurópai STOXX 600 index 0,09 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,07 százalékos csökkenéssel zárt. A londoni FTSE-100 index 0,12 százalékkal, a frankfurti DAX index pedig 0,15 százalékkal gyengült.

Ugyanakkor a párizsi CAC-40 index 0,34 százalékos, a milánói FTSE MIB index 0,08 százalékos, míg a madridi IBEX 35 index 0,89 százalékos pluszt könyvelhetett el.

A keddi napon főként vállalati eredménybeszámolókra figyeltek a befektetők, ugyanakkor a héten várható makrogazdasági mutatókra is pozicionálták magukat. A Fed legutóbbi kamatdöntő kamatdöntő ülésének jegyőzkönyvét szerdán jelentetik meg, de a az előzetes euróövezeti beszerzésimenedzser-indexek megjelenése, valamint az ifo német üzleti hangulatindexe is erre a hétre várható.

Miután a Barclays bejelentette, hogy 2026-ig legalább 10 milliárd font osztalékot tervez és javuló bevételarányos jövedelmezőséggel számol, a részvénye közel 7 százalékkal drágult. Az Antofagasta részvényei ugyanakkor több mint egy százalékot estek, mivel hiába nőtt a bányavállalat nyeresége 5 százalékkal tavaly, mégis csökkentette osztalékát. Rajta kívül több bányavállalati részvény árfolyama is meredekek esésnek indult.

A párizsi ipari gázokkal foglalkozó vállalat, az Air Liquide felfelé vezette az indexet, több mint 6 százalékos emelkedéssel. Ugyanakkor a Renault 3,5 százalékos, az ArcelorMittal pedig 1,4 százalékot esett.

Csökkent továbbá az olaj ára is kedden: a WTI nyersolaj ára 1,94 százalékkal alacsonyabban állt a nemzetközi kereskedelemben az európai kereskedési idő végén hordónként 76,94 dolláron, a Brent ára pedig 1,64 százalékkal 82,19 dollárra csökkent.

Az arany spot ára ugyanakkor 0,42 százalékkal unciánként 2023,37 dollárra emelkedett. A dollárindex 0,34 százalékkal csökkent, az eurót ugyanakkor 0,38 százalékkal jegyzik erősebben.

 

 

 

Kegyetlen, ami a kutaknál történik: újabb sokkoló bejelentés érkezett

Megérkeztek a szerdától érvényes üzemanyagárak, nem mindenki jár rosszul.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!